Politic

Ce anunț a făcut la Buzău primarul Chișinăului

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, aflat sâmbătă la Buzău, a anunțat, într-o conferință de presă organizată de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, că a găsit soluţia juridică prin care filiala Radio România din Republica Moldova să poată continua în legalitate emisia sub denumirea de Radio Chişinău. Reamintim că solicitarea Radio Chișinău de a i se prelungi dreptul de folosință a acestei denumiri a fost respinsă la finele lunii trecute, fapt care a declanșat un nou scandal avându-l în centru pe Ion Ceban, în care a luat poziție chiar și Ministerul Afacerilor Externe de la București.

Ceban a susținut, însă, sâmbătă, că responsabilitatea acestei decizii o poartă Consiliul General Chișinău și a spus că, în cazul în care deliberativul capitalei Moldovei va respinge din nou solicitarea în cauză la următoarea ședință, care va avea loc joi, va convoca, lunea viitoare, Consiliul Primarului care va decide peste capul aleșilor locali acordarea dreptului de folosință a toponimicului Chișinău până la încheierea mandatului său, în toamna anului viitor. „Am înaintat din nou acest proiect de decizie Consiliului General al municipiului Chişinău pentru şedinţa de joi şi, cum nu avem garanţia că acest proiect va trece, am discutat cu domnul preşedinte al Consiliului Județean Buzău să luăm decizia în alt fel, astfel încât ca, cel puţin provizoriu, pe timpul mandatului meu, până în noiembrie 2023, Radio Chişinău să poată continua sub această denumire. Astfel, dacă proiectul de decizie al executivului de la Chişinău nu va fi adoptat joi, lunea viitoare voi convoca Consiliul Primarului şi vom lua această decizie”, a declarat primarul municipiului Chişinău, Ion Ceban.

La rândul său, preşedintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a precizat că a decis să se implice în rezolvarea acestei probleme după ce a văzut că anumite persoane din cadrul Consiliului General al municipiului Chişinău încearcă să profite politic de pe urma acestei decizii. „Nu este normal ca anumite persoane să încerce să profite politic de pe urma acestei decizii. Am constatat că anumiţi consilieri de la Chişinău încearcă să negocieze asigurarea majorităţii pentru acordarea votului pe acest proiect de asigurarea unor majorităţi pentru a-şi trece prin consiliu anumite proiecte de care sunt direct interesaţi, iar acest lucru nu mi se pare corect. Indiferent de poziţia pe care o ocupăm efemer în cadrul autorităţii publice deciziile pe care le luăm nu trebuie să-i afecteze pe cei care ne-au trimis să îi reprezentăm ori eu cred că votul prin care a fost interzis folosirea denumirii de Radio Chişinău afectează o mare parte din cetăţenii Republicii Moldova”, a spus Neagu.

Profitând de prezența lui Ceban la Buzău, am încercat să aflu cât de întemeiate sunt acuzațiile care i se aduc, de-a dreapta și de-a stânga Prutului, cum că este filorus. Drept pentru care l-am rugat pe primarul Chișinăului să definească ceea ce se întâmplă în Ucraina din 24 februarie încoace. „E război, intervenție militară”. El a fost întrebat și care este poziția sa față de acest război: „Care poate să fie poziția unui om? Negativă. Extrem”, a spus acesta. 

 

Articole similare