Politic

Ce a spus ministrul Agriculturii la Buzău despre banca de gene

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a fost miercuri la Buzău, pentru a se întâlni cu fermieri din mai multe zone ale judeţului, cu care a discutat, conform propriilor declaraţii, ­pro­bleme importante din domeniu, în mod special acordarea de despăgubiri pentru secetă şi pentru cei afectaţi de restricţiile ­sa­ni­tare impuse de pandemia de Coronavirus.

Pe parcursul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la sediul Partidului Naţional Liberal alături de preşedintele organizaţiei judeţene, deputatul Cristinel Romanescu, Oros a vorbit despre principalele prevederi ale Programului Naţional Strategic din domeniul Agriculturii: creşterea capacităţii de depozitare a producţiei agricole, sprijinirea tinerilor fermieri, prin monitorizarea lor după instalare, astfel încât aceştia să rămână în sistem, şi prin modificarea Programului ,,Tânărul Fermier”, prin măsuri precum acordarea de prime de instalare pentru români din diaspora şi acordarea cu prioritate, acolo unde este posibil, până în 50 de hectare de teren în concesiune, consolidarea poziţiei fermelor de subzistenţă până la transformarea acestora în ferme comerciale, organizarea învăţământului dual. Conform ministrului Agriculturii, prioritatea zero a acestui program este strategia de gestionare a apei, nu doar prin irigaţii, ci şi prin punerea la punct a sistemelor de drenaj-desecare, prevenirea deşerti­ficării, extinderea sistemelor antigrindină etc.

Adrian Oros s-a văzut nevoit să răspundă şi întrebărilor legate de Banca de Gene de la Buzău, un subiect deloc plăcut pentru el, atât timp cât schimbarea directorului Costel Vânătoru şi tentativa de a  închide instituţia chiar înainte de a-şi începe activitatea au fost printre primele sale decizii ca ministru al Agriculturii şi care au provocat un scandal imens. Totuşi, el spune că nu şi-a schimbat punctul de vedere în legătură cu înfiinţarea Băncii de Gene de la Buzău: ,,Când am ve­nit­ la Minister, am găsit următoarea situaţie: există o bancă de gene la Suceava, care funcţionează de multă vreme şi în care încă se mai pot depozita foarte multe resurse genetice, care este legată la toate organismele internaţionale care funcţionează pentru conservarea genelor. Şi care lucrează şi care era o bancă de interes strategic. În 2018, această bancă, printr-o decizie politică, s-a considerat că nu mai este de interes strategic şi s-a spus că este de interes ştiinţific, şi a fost mutată de sub cupola Ministerului la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Ca apoi să vină o altă hotărâre de guvern prin care se înfiinţează o altă bancă de interes strategic aici, la Buzău. Aceasta este situaţia pe care am găsit-o, şi urma să se investească foarte mult în această bancă; sigur, s-a folosit şi numele şi prestigiul domnului Costel Vânătoru care cu siguranţă, este un cercetător valoros. Am spus că dacă mediul academic, specialiştii din universităţi vor veni la minister şi vor spune că este nevoie de încă o bancă de gene în afară de cea de la Suceava, cu siguranţă Ministerul va gândi şi va aloca resurse pentru încă o bancă de gene. Până acum, nu am primit, în zece luni, o cerere, nici din partea mediului academic, nici din partea celor care cunosc foarte bine ce înseamnă genetica vegetală, nici din partea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, care păstoreşte oarecum toată cercetarea ştiinţifică în domeniul agroalimentar. Chiar nu am primit această cerere; dar, repet, dacă viaţa o va cere şi se va impune ca o altă bancă de gene să existe, de ce acea bancă de gene să nu fie la Buzău?”, a spus Adrian Oroş.

L-am întrebat pe ­mi­nistrul Agriculturii dacă reprezentanţii mediului ­academic şi de cercetare au aflat faptul că de opinia lor depinde existenţa Băncii de Gene de la Buzău. ,,Bineînţeles, vă daţi seama că eu am avut discuţii în toată această perioadă şi pe subiectul Băncii de Gene, ca şi pe alte subiecte legate de cercetare, cu conducerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Iar domnul Tabără (Valeriu, fost ­mi­nistru al Agriculturii, n.r.), care este preşedintele acestui for ştiinţific, cu siguranţă este mult mai calificat decât mine să spună dacă este sau nu este nevoie de această bancă de gene. Eu dunt mi­nistrul Agriculturii, temporar, efemer, sunt medic ­ve­terinar, nu cunosc foarte multe lucruri despre gene­tica ­ve­getală, de aceea îmi place să nu vorbesc despre lucruri pe care nu e stăpânesc foarte bine”, a mai spus ministrul Adrian Oros.

Un comentariu

  1. Pe scurt: Daea înființează, Klaus-Orban-Oros blochează, Vânătoru agonizează și România regresează. Mai este România țara românilor? Mai este lăsată să aibă viitor? Sau e programată să se autodistrugă?

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker