Actualitate

Câți buzoieni au reușit să ia permisul anul trecut

Mai puţin de jumătate dintre candidaţii care au susţinut în anul 2022 proba practică pentru obţinerea permisului de conducere, categoria B, au reuşit să promoveze examenul, a declarat prefectul Daniel Ţiclea.

Cei mai mulţi dintre elevii şcolilor de şoferi nu au reuşit să depăşească proba de traseu, iar rezultate slabe au fost înregistrate şi la capitolul legislaţie rutieră. „Anul trecut, în 2022 s-au prezentat la proba teoretică în jur de 13.000 de candidaţi. Şcolile de şoferi au vizat sub semnătură că ar fi pregătiţi să devină şoferi. Ei bine, aflaţi că 50 la sută dintre ei nu au trecut proba teoretică, deşi şcolile avizaseră că sunt pregătiţi să susţină acest examen, iar la proba practică procentul pentru obţinerea permisului de circulaţie, categoria B este şi mai dramatic. Doar 40 la sută dintre candidaţii care s-au prezentat la examen pentru obţinerea permisului au reuşit să promoveze proba practică”, a declarat prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea.

Având în vedere rezultatele slabe înregistrate la examenele pentru obținerea permisului de conducere, dar și ca urmare a unor accidente grave în care au fost implicați tineri de 18 ani, autoritățile recomandă ca înscrierea elevilor să se facă doar în momentul în care aceștia sunt pregătiți. „Asta înseamnă că prea mulţi dintre copiii noştri nu sunt pregătiţi să devină şoferi la 18 ani. Fac apel la părinţi, nu este nicio problemă dacă nu îşi iau permisul la 18 ani. Mai bine să îşi ia permisul când vor fi pregătiţi şi ceva mai responsabili”, a transmis Țiclea.

Şcolile de şoferi admit că o parte dintre elevi nu sunt interesaţi de cursurile la care se predau noţiuni de legislaţie rutieră, motiv pentru care la probele practice o bună parte dintre ei sunt respinşi de examinatori.

Mulți adolescenți își iau permisul de conducere imediat ce împlinesc 16 ani

Potrivit Direcției Generale de Permise, anul trecut, în România, aproape 3.000 de adolescenți au obținut permisul de conducere. Numărul este dublu față de 2020. Cei mai mulți sunt din București, Argeș și Dolj.

Potrivit legii, adolescenții care au împlinit 16 ani pot conduce mașini mici, nu mai grele de 550 de kilograme, din clasa de vehicule AM sau B1. Cele din prima categorie pot atinge viteza maximă de 45 km/h și au un motor cu capacitatea cilindrincă de cel mult 50 de centimetri cubi. În a doua categorie sunt mașini mai puternice, cu motor de peste 45 de centimetri cubi, care pot depăși viteza de 50 km/h. Adolescenții pot circula cu mașina cu cel mult 90 de km/h pe autostradă, cu 80 km/h pe drumurile expres, naționale și europene, și cu 50 de km/h în localitate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker