marți, 09 martie 2021

Câţi bani a primit Consiliul Judeţean de la Guvern ca să repare drumurile rupte de viituri

Consiliul Judeţean Buzău a primit de la Guvern, din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, 58 miliarde lei vechi, bani alocaţi pentru refacerea mai multor tronsoane din patru drumuri judeţene grav afectate în ultimii ani de viituri, potrivit hotărârii de Guvern publicată vineri în Monitorul Oficial. Este vorba despre DJ 203K, DJ 204C, DJ 203L şi DJ102F, acesta din urmă fiind şi cel mai avariat.

În schimb, fondurile ­pro­mise de Guvern pentru combaterea efectelor inundaţiilor în comunele buzoiene sunt încă în aşteptare. Banii pentru infras­tructura din interiorul localităţilor ar putea fi alocaţi în această săptămână, prin decizie a Guvernului.

Pentru primarii comunelor buzoiene afectate de ploile de la sfârşitul lunii iunie sumele aşteptate de la Executiv sunt necesare acoperirii cheltuielilor făcute pentru refacerea drumurilor rupte de ape la sfârşitul lunii trecute. Potrivit raportului întocmit de Prefectura Buzău, valoarea pagubelor este de 39 de milioane de lei, însă prioritară ar fi alocarea unei sume de 15 milioane de lei.

La Buzău, şapte locuinţe din Valea Salciei şi Cozieni au fost afectate de ape, cinci drumuri judeţene au fost afectate pe o lungime de 35 de kilometri, 47 de drumuri comunale în lungime de 77 de kilometri au fost măturate de ape, precum şi 80 de drumuri săteşti pe o lungime de 94 de kilometri. Apele au luat opt podeţe, punţi pietonale şi trei poduri, în timp ce două sisteme centralizate de alimentare cu apă, la Chiliile şi Bozioru, au fost colmatate, oamenii rămânând fără apă potabilă zile întregi.

Suma totală alocată săptămâna trecută de Guvern sub forma unor ajutoare de urgenţă este de 108,67 de milioane de lei pentru unităţi administrativ-teritoriale din 25 de judeţe afectate de calamităţile naturale produse în perioada martie-iulie 2018. Creşterile semnifi­cative de niveluri şi de­bite pe unele cursuri de apă, caracterul torenţial al ploilor şi topirea zăpezii au produs inun­daţii şi pagube materiale pe raza teritorială a unor localităţi din judeţele Alba, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vâlcea, Vrancea. Ajutoarele de urgenţă vor fi utilizate pentru realizarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale, iar sumele necesare fiecărei localităţi au fost soli­citate de către autorităţile pu­blice locale din cele 25 de judeţe şi vor fi asigurate din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018.

loading...
error: Content is protected !!