Actualitate

În câte vieți ar plăti sirianul care a devalizat Foresta Nehoiu prejudiciul din dosarele pentru care este închis

Sirianul Omar Hayssam, care execută 24 de ani de pușcărie pentru terorism și infracțiuni economice, condamnare rezultată în urma contopirii pedepselor din cinci dosare – printre care devalizarea Foresta Nahoiu și răpirea jurnaliștilor români în Irak, unul dintre ei fiind buzoianca Mari Jeanne Ion – arăta în cererea de liberare condiționată că singurul lui venit este o pensie de handicap în cuantum de 1.400 de lei, motiv pentru care nu poate achita prejudiciul de 20 de milioane de euro la care a fost obligat în urma condamnării lui pentru infracțiuni economice.

Judecătoria Moreni a reținut că pedeapsa lui Omar Hayssam ajunge la termen abia pe 26 decembrie 2035, astfel că eliberarea lui nu este oportună, motiv pentru care acesta poate reitera cererea abia pe 25 octombrie 2024. Pe data de 17 noiembrie 2023, Judecătoria Moreni a respins cererea de liberare condiționată a „primului terorist al României”, pe motiv că acesta nu a dat suficiente dovezi temeinice de îndreptare.

În expozitivul hotărârii citate de Ziare.com se arată că Omar Hayssam a notat, printre altele, că nu poate achita prejudiciul de 20 de milioane de euro la care a fost obligat prin condamnarea în Dosarul Manhattan, astfel cunoscut după numele grupului de firme coordonat de sirian. Acesta spune că singurul lui venit este o pensie de handicap de 1.400 de lei. Teoretic, dacă Omar Hayssam și-ar direcționa toată pensia spre ANAF pentru recuperarea prejudiciului de 20 de milioane de euro, acesta ar acoperi această sumă în 5.952 de ani, adică în aproape 6 milenii. La o speranță de viață de 80 de ani, Omar Hayssam ar trebui să trăiască încă 74 de vieți pentru a achita integral prejudiciul, iar în cazul instituirii popririi legale de 1/3 din venituri, numărul de zile se triplează.

Fuga din țară și condamnările lui Omar Hayssam

Omar Hayssam stă la Penitenciarul Mărgineni, unde execută pedeapsa de 24 de ani rezultată în urma contopirii condamnărilor din cinci procese:

  • Dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak (20 de ani),
  • Dosarul Manhattan (23 de ani și 4 luni),
  • Dosarul Volvo Truck (16 ani),
  • Dosarul Foresta Nehoiu (3 ani)
  • Dosarul pentru fuga din țară (2 ani).

Omar Hayssam a reușit să fugă în vara anului 2006, după ce l-a convins pe procurorul de caz, Ciprian Nastasia, că are cancer în fază terminală și nu poate fi tratat în închisoare. La vremea respectivă, Hayssam era cercetat penal în dosarul răpirii jurnaliștilor români in Irak. Procurorul l-a crezut, la fel și judecătoarea Sofica Dumitrașcu de la Curtea de Apel București, care i-a admis cererea și l-a pus în libertate. Iar apoi, Omar Hayssam dus a fost.

Teroristul a fost prins și repatriat pentru executarea pedepsei abia în vara anului 2013. Patru ani mai târziu, judecătoarea care l-a eliberat pe Omar Hayssam a murit de cancer, în timp ce sirianul este încă în pușcărie. De la repatriere au venit soluțiile definitive în alte trei dosare de infracțiuni economice, plus cel al fugii din țară, rezultând o pedeapsă de 24 de ani de pușcărie pe numele lui Hayssam.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker