Economic

Câte șantiere sunt la Buzău?

Construcțiile reprezintă unul dintre domeniile care au înregistrat o creștere în perioada pandemiei, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). La nivel național, în primele patru luni ale anului erau înregistrate aproximativ 12.000 de șantiere, conform datelor sintetizate de consultanții de la IBC Focus, companie ce monitorizează piața construcțiilor la nivel național. Printre cele mai mari proiecte care sunt în desfă­șurare se numără patru lucrări de locuință și un parc industrial în Brașov.

Mai exact, în perioada 1 ianuarie-1 mai au fost înregistrate prin platforma Victa 11.901 șantiere. În funcție de numărul de proiecte identificate, cele mai active zone în care se lucrează în domeniul construcțiilor sunt București (901), Cluj (895) și Timiș (813). Conform economedia.ro, cele mai multe proiecte, respectiv 4.868, vizează clădirile rezidențiale private. Pentru sectorul industrial sunt active 2.343 de proiecte, 1.460 sunt în domeniul biro­uri/comercial. Mai mult, există programate 1.920 de proiecte pentru un sector afectat de pandemie (hotel/relaxare), iar 1.257 sunt proiecte în retail. Pentru sectorul medical și științific sunt în desfășurare cele mai puține proiecte, res­pectiv 359. De asemenea, au fost monitorizate și 773 de proiecte de infrastructură, de diferite dimensi­uni și alte 543 ce vizează lucrări de utilități.

În județul nostru sunt active 135 de șantiere, Buzăul fiind printre jude­țele care înregistrează cele mai puține lucrări de construcții. Proiectul „Proiectare și execuție pentru înființarea de rețea de gaze naturale” era, la data de 20 mai 2021, în stadiul de licitație, fiind vorba despre lucrări de proiectare și execuție pentru o rețea de distribuție gaze naturale în comuna Mărăcineni. Un alt proiect, „Construire imobil locuințe colective” era la aceeași dată în stadiul de intenție. Este vorba despre un imobil cu suprafața construită la sol de 300 mp și regimul de înălțime P+2E.

Județul care se dezvoltă cel mai puțin este Teleorman, aici fiind în desfășurare doar 80 de șantiere.

Menționăm că peste jumătate dintre proiectele de construcții identificate la nivel național sunt la stadiul de pregătire. Concret, 6.785 de proiecte sunt în proiectare, autorizare, licitație sau pregătite de a începe lucrările de construcții. Alte 3.812 de proiecte sunt în stadiul de construcție și amenajare, în timp ce 1.289 sunt deja finalizate, iar alte 14 sunt în curs de demolare.

„Pentru anul 2021 se estimează o posibilă creș­tere a numărului de șanti­ere, în comparație cu rezultatele obținute în 2020. Cu siguranță, relaxarea măsu­rilor anunțate recent se va simți și în acest segment, cu atât mai mult cu cât va crește și interesul beneficiarilor de a investi și de a realiza noi proiecte. Însă, așa cum ne-am obișnuit, în ciuda statisticilor optimiste pentru segmentul construcțiilor, ochii rămân ațintiți către segmentul de infrastructură și spre deciziile luate de autorități, în special în cazul proiectelor atât de necesare pentru țara noastră”, a precizat Mihaela Ghiorghiu, reprezentata IBC Focus.

Reamintim că în anul 2020 lucrările de construcții au crescut comparativ cu anul 2019 cu aproximativ 16 la sută, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Articole similare