Actualitate

Câte sancțiuni a aplicat Garda de Mediu în primele patru luni din an

Comisarii Gărzii de Mediu Buzău au prezentat bilanțul primelor patru luni de controale, iar din totalul de 224 de inspecții, 51 au fost inspecții planificate și 173 neplanificate.

Cele neplanificate au vizat respectarea condițiilor din actele de reglementare, sesizări / petiții sau autosesizări, controale dispuse de Comisariatul General al GNM, de verificare a realizării măsurilor stabilite anterior, dar și controale împreună cu alte autorități, conform protocoalelor încheiate în acest sens cu diverse instituții la nivel județean.

Principalele neconformități constatate în urma controalelor menționate au fost legate de gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor deținute sau generate în urma desfășurării activității, abandonarea de deșeuri menajere sau reciclabile în zone nepermise, neluarea măsurilor necesare pentru limitarea emisiilor de poluanți în atmosferă și necolectarea selectivă / separată a deșeurilor reciclabile în vederea valorificării. În urma acestor controale, au fost aplicate 88 de sancțiuni contravenționale, amenzi a căror valoare a fost de 816.000 lei.

Totodată, Comisariatul Județean Buzău al Gărzii Naționale de Mediu a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău cu privire la cele două incendii declanșate în luna martie pe raza comunelor Berca, Scorțoasa și Cernătești, dar și a celor de pe raza comunelor Breaza și Pietroasele, solicitând identificarea și tragerea la răspundere a autorilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ardere a vegetației din ariile protejate și de pe terenuri supuse refacerii ecologice.

De asemenea, Garda de Mediu a mai aplicat cinci sancțiuni contravenționale, în valoare totală de  118.000 lei, altor două persoane juridice și trei persoane fizice, în calitate de proprietari/deținători ai terenurilor afectate de incendii, pentru că nu au luat măsuri în vederea protejării deteriorării calității mediului. Mai mult, aceștia nu au sesizat autoritățile pentru protecția mediului despre accidente sau activități care afectează ecosistemele forestiere sau alte asemenea ecosisteme terestre.

Pe lângă acestea, comisarii Gărzii de Mediu au fost implicați și în campania naționale „Curățăm România!”, „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”, împreună cu reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului, ai Agenției Naționale pentru Arii Naturle Protejate și cu reprezentanți ai primăriilor, în șapte UAT- uri (Săpoca, Mărăcineni, Vernești, Vadu Pașii, Glodeanu Sărat, Tisău, Poșta Câlnău), desfășurând activități de salubrizare a unor zone afectate de depozitări necontrolate de deșeuri/abandonări și, în unele cazuri, urmată de activități de plantare de arbori, diferite specii, pe amplasamentele salubrizate.

Articole similare