Economic

Câte firme buzoiene pot beneficia de sprijin din partea statului începând cu luna iulie

În luna iunie, 1.693 de angajatori buzoieni au depus dosare la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru  a beneficia de șomaj tehnic pentru salariații cărora le-au suspendat contractele de muncă. „Până astăzi au fost plătiți pe șomaj tehnic 1.693 angajatori, pentru 12.199 de persoane, ceea ce înseamnă 17,2 milioane lei, adică aproximativ 3,5-3,6 ­mi­lioane de euro”, spune directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu. Acești angajatori, dacă nu toți, o bună parte sunt așteptați de specialiștii instituției ca să depună, în luna iulie, cereri pentru subvenționarea locurilor de muncă pentru angajații care vor reveni la muncă. „Din cei 1.693, care vor ajunge probail până la finele lunii circa 1.700 – în mai am avut 1.774 angajatori –, minim 1.600 de angajatori vor cere 41,5% pe trei luni”, estimează directorul AJOFM, Ionel Tociu. Perioada de sus­ținere a angajatorilor din partea statului prin intermediul instituției de ocupare va fi de trei luni și se va deconta 41,5% din sala­riul brut primit de angajat, dar nu mai mult de 41,5% din salariul mediu brut pe țară. Angajatorii vor fi însă obligați să-i păstreze pe acești angajați cu contract de muncă până la 31 decembrie 2020, altfel trebuie să restituie banii plus dobânda la cursul de referință al BNR aplicată acestor sume. Prevederile Ordonanței se aplică numai salariaților ce au avut contractele de muncă suspendate pe motivul somajului tehnic o perioadă mai mare de 15 zile, pe durata stării de urgență sau a stării de alertă. Specialiștii în economie spun despre sumele acordate de stat angajatorilor pentru reangajarea salariaților aflați în șomaj tehnic că suma de 41,5 % ar reprezinta taxele și impozitele datorate statului, pe care angajatorii vor fi obligați să le plătească înainte de a primi banii, care ulterior le vor fi returnați, pentru că solicitările vor fi primite începând cu luna iulie. Astfel, în luna iulie, la Buzău sunt așteptați să depună, în perioada 1-25 iulie, cereri de finanțare pentru cei 45% circa 1.600 de firme. Cererile se depun prin mijloace electronice la agenția de ocupare a forței de muncă. Cererea va fi însoțită de o declarație pe proprie răspundere și lista persoanelor ce be­neficiază de această sumă.

Decontarea sumei se face în termen de cel mult 10 zile de la data depunerii cererii, a documentelor și a dovezi plății împozitelor aferente salariilor. O cerință care trebuie îndeplinită de angajatori pentru a beneficia de această subvenție pentru salariați  este ca să își fi plătit taxele la stat.

În afară de personalul aflat în șomaj tehnic, pentru care statul acordă susținerea de 45%, angajatorii pot beneficia de facilități și la angajarea altor cate­gorii de persoane. Astfel, angajatorii ce încadrează șomeri cu vârsta de peste 50 de ani, primesc lunar 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei, pentru o perioadă de 12 luni, iar cei care  încadrează cu normă întreagă persoane cu vârsta între 16 și 29 de ani, primesc lunar pe o perioadă de 12 luni, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei. În luna iunie, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău a pri­mit o solicitare de acest fel din partea unui angajator care dorea să ofere de lucru unui tânăr.

Articole similare