Sănătate

Câte dintre cererile salariaților  buzoieni din Sănătate s-au rezolvat în urma negocierii purtate de liderii  lor cu guvernanții

După ce în urmă cu câteva zile salariații din  Sănătate au declanșat „greva japoneză” în semn de protest pentru o serie de  promisiuni neonorate de guvernanți,  luni, 12 octombrie, la ora 13.00, membrii Biroului Executiv al Federației SANITAS au avut o întâlnire de lucru cu echipa guvernamentală condusă de premierul Ludovic Orban, însoțit de dna Raluca Turcan – viceprim-ministru, dl Nelu Tătaru – ministrul Sănătății, dl Florin Cîțu – ministrul Finanțelor Publice. Liderii SANITAS au  cerut la această întâlnire, potrivit unui comunicat postat pe pagina organizației neguvernamentale,  punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial, în vigoare la această dată. Ei au solicitat „acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2”. Reprezentanții SANITAS  scriu că la aceasta solicitare, răspunsul a fost că: ”sumele pentru acordarea stimulentului de risc au fost alocate din luna aprilie, s-au cheltuit mai puțin de 2/3, după cum a confirmat dl Ministru Florin Cîțu. Guvernanții și-au asumat evaluarea situației acordării acestui drept și deblocarea lui acolo unde încă nu s-a acordat!”. În ceea ce privește acordarea stimulentului de risc pentru personalul din unitățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a fost izolat la locul de muncă, răspunsul Guvernului a fost că se va rezolva situația „ cel mai târziu la următoarea rectificare bugetară, 15 – 20 noiembrie, cu evidențierea expresă a sumelor necesare acordării stimulentului”. O altă revendicare a salariaților din Sănătate pusă pe tapet de liderii SANITAS a fost  cea referitoare la „acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii 56/2020 și a Ordinului comun 1070/94/2087/2020”, la care au primit răspuns că „pentru spitalele COVID-19 faza I-II și suport, acordarea sporului reprezintă cheltuială efectivă și este decontată din bugetul Caselor de asigurări de sănătate, putând astfel să fie acordate”.

 

 Au promis reglementări legislative pentru unele dintre cerințele sindicale

Sunt însă și revendicări despre care liderii sindicali au aflat că urmează să fie reglementate prin acte normative. Una dintre acestea se referă la pensia de urmaș. „ Referitor la acordarea pensiei de urmaș în conformitate cu Legea 56/2020, Premierul Ludovic Orban va urgenta emiterea normelor metodologice de către Ministerul Muncii”, scriu liderii SANITAS pe pagina de socializare.

O altă cerință la care s-a răspuns că se va reglementa prin act normativ este cea privind ocuparea posturilor în Sănătate.  Astfel, liderii au cerut „deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială, iar Guvernul a răspuns că „agreează deblocarea posturilor, urmând a fi reglementată într-un act normativ”.  O altă promisiune făcută de guvernanți la negocieri se traduce prin evaluarea impactul bugetar și continuarea discuțiilor cu liderii sindicali e până la elaborarea bugetului financiar pentru anul 2021 pentru acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea 153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială. Având în vedere evaluarea efectuată de Federaţia SANITAS în peste 95% din spitalele din România și faptul că suma necesară estimată este de 6 milioane de euro cheltuială efectivă/lună, considerăm că se poate acorda și vom susține în continuare această revendicare. Acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară a fost o altă cerință a sindicaliștilor din Sănătate. La acest capitol guvernanții au spus că „ Acordarea voucherelor de vacanță reprezintă cheltuială efectivă și este decontată din bugetul Caselor de asigurări de sănătate pentru spitalele COVID-19 faza I-II și suport.  Pe viitor Guvernul intenționează să emită reglementări care să garanteze aplicarea unitară a legislației de natură salarială pentru toți salariații din sistemul sanitar și cel de asistență socială”, spun liderii care s-au aflat la masa tratativelor.

La cerința privind acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-uri conform Legii 153/2017 și HG 153/2018., guvernanții le-au spus liderilor sindicali că „Ministerul Sănătății va organiza în cel mai scurt timp o videoconferință cu toți managerii de unități sanitare pentru reglementarea acordării acestui drept salarial”.

La capitolul sporuri salariale, la care sindicaliștii au cerut „calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială”, au primit răspuns din partea premierului că „ raportarea sporului pentru condiții de muncă la salariul aflat în plată începând cu 1 ianuarie 2021”.

Aceste concluzii vor fi puse în discuție astăzi  în  Consiliul Național al Federaţiei SANITAS.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker