sâmbătă, 24 octombrie 2020

Cătălin Predoiu: ,,Legile justiţiei, un fruct otrăvit“

Omul politic buzoian Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, în prezent deputat al  Partidului Naţional Liberal, a declarat, marţi, că legile justiţiei adoptate în plenul Camerei Deputaţilor pot destabiliza funcţionarea sistemului judiciar, afirmând că există riscul ca după scăderea pragului de pensionare foarte mulţi magistraţi să părăsească sistemul.

„Partidul Naţional Liberal a votat împotriva modificării legilor justiţiei promovate de PSD. În primul rând, aceste legi nu au fost precedate de un studiu de impact. Din această cauză, o serie de măsuri tehice pot destabiliza pe termen lung şi mediu funcţionarea sistemului judiciar. În al doilea rând, aceste legi au slăbit independenţa procurorilor. În al treilea rând, legile aşa cum le-a promovat şi le-a votat PSD, politizează în mod excesiv procedura de numire a procurorilor de rang înalt, pentru că plasează indirect decizia la nivelul ­mi­nistrului Justiţiei care este în mijlocul sistemului politic, luând-o de la nivelul preşedintelui, care era deasupra nivelului politic, legitimat de votul popular cel mai larg”, a declarat deputatul liberal Cătălin Predoiu.

Fostul ministru al Justiţiei a afirmat că există riscul ca după scăderea pragului de pensionare foarte mulţi magistraţi să părăsească sistemul: „Modi­ficările propuse pot destabiliza şi prin scăderea pragului de pensionare fără un studiu de impact prealabil. Există riscul ca foarte mulţi magistraţi să părăsească sistemul şi să facă inoperabile o serie de prevederi ale legii. O altă vulnerabilitate majoră este legată de răspunderea magistraţilor, defectuos redactată în ciuda instrucţiunilor destul de precise enunţate de Curtea Constituţională a României în deciziile sale. Curtea Constituţională a României a spus că nu orice fel de greşeală juridică este o eroare judiciară; pentru a fi în prezenţa unei erori judiciare trebuie să avem de a face cu o eroare gravă, o greşeală grosieră, flagrantă, care să conducă la încălcarea unor drepturi fundamentale ale cetăţeanului”, a precizat Predoiu.

Cătălin Predoiu a mai precizat că liberalii vor sesiza Curtea Constituţională: „PNL va sesiza Curtea ­Constituţio­nală a României pentru ree­xaminarea acestor legi. Legile justiţiei promovate de PSD sunt un fruct otrăvit al superficialităţii, obsesiilor şi al spaimelor faţă de funcţionarea sistemului judiciar. Astăzi (marţi, n.r.) s-au forţat Regulamentele parlamentare, au început dezbaterea în plenul Camerei Deputaţilor, practic, când nici rapoartele nu erau redactate de comisie. Nu a fost timpul necesar pentru ca toţi parlamentarii, nu doar cei din comisie, să ia cunoştinţă despre modificări. Este un simulacru de parlamentarism, nu ceea ce s-a promis la începutul acestei legislaturi”, a spus ­de­putatul liberal.

loading...
error: Content is protected !!