sâmbătă, 19 septembrie 2020

Cât vor putea rămâne deschise școlile din Buzău? / „Doar la Hasdeu avem nevoie de 86.000 de măști pe săptămână. Guvernul lasă tot greul pe seama directorilor de școli și a consiliilor locale”

Directorii buzoieni de școli generale și licee au luat parte marți la o întâlnire cu primarul Constantin Toma și viceprimarul Ionuț Apostu pe tema dotărilor necesare pentru începerea noului an școlar sub amenințarea COVID-19. Mai exact, autoritățile locale au vrut să stabilească alături de directorii instituțiilor de învățământ ce probleme sunt și de ce sume de bani este nevoie pentru ca elevii și profesorii să găsească în sălile de clasă toate echipamentele necesare pentru a fi în ­si­gu­ranță în noul an școlar.

La întâlnire au mai luat parte și inspectorul gene­ral adjunct al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Buzău, Nela Wamsiedel, și, din partea sindicatelor din învățământ, liderul SÎP Buzău, Ion Dobre.

Potrivit reprezentantului celui mai mare sindicat al profesorilor buzoieni, dacă guvernul nu va sprijini autoritățile locale în ceea ce privește achizițio­narea de materiale de protecția împotriva ­coro­navirusului, școlile buzoiene vor fi închise la scurt timp după începerea noului an școlar. Asta pentru că necesarul de măști, soluții de dezinfectat, mobilier de protecție etc. este foarte mare, iar administrațiile locale nu vor avea fondurile necesare. În plus, va fi nevoie de montarea centralelor și a surselor de încălzire în toate unitățile de învățământ și de tehnică de calcul pentru începerea noului an școlar, în conformitate cu scenariile avansate de minister.

„Școala <face to face> va dura foarte puțin timp apoi trecem toți pe online”

„Eu am fost de la început unul dintre cei mai mari susținători ai des­chiderii școlilor și ai orelor <face to face>. Chiar eram extrem de optimist. După întâlnirea de astăzi de la Primărie vă pot spune că sunt sceptic. Nu cred că școlile vor putea rămâne deschise decât foarte puțin timp. Probabil vreo două săptămâni, după care vom trece toți la învățământul online. Asta pentru că am constatat că Guvernul lasă tot greul pe seama directorilor de școli și consiliilor locale. Primăria nu are bani suficienți și cred că același lucru se întâmplă în toată țara, iar Guvernul promite că va returna banii, dar deocamdată administrațiile locale trebuie să plătească toate cele necesare pentru protecția elevilor și profesorilor. Sunt și voci care se îndoiesc că guvernul va mai face deconturile. ­Pro­babil la început Primăria Buzău va găsi resursele necesare, dar sunt convins că doar pentru puțin timp. Gândiți-vă că doar la școala 11 (n.r., cea mai mare școală din municipiu) este nevoie de 80.000 de măști de protecție pe săptămână, pentru elevi și profesori, și la Hasdeu de 86.000 de măști pe săptămână. Pe lângă măști se adaugă detergenți, soluții de dezinfecție, pereți de plexiglas etc. E clar, școala <face to face> va dura foarte puțin timp. Oricât am fost de optimist, acum sunt sceptic”, a declarat pentru OPINIA liderul Sindicatului Învăță­mântului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre.

1 COMENTARIU

  1. Eu inteleg ca la Colegiul Hasdeu sunt printre cei mai buni profi de matematica insa cred ca este o greseala pe undeva. Cum adica, 17.200 masti pe zi!!!! Sau mai reprezentativ, o jumatate de tir de masti pe luna numai pentru BPH, cca 13 metri cubi!!!!! Dar pentru cele cca 100 unitati de invatamant ale judetului??? Cate tiruri???
    Pentru copii nici-un leu nu este in plus, dar cred ca trebuie sa fim cu bun simt si buni gospodari, altfel, ducem totul in derizoriu.
    Apropo, mai stie cineva care este cel mai mic pret la mascute? Un buzoian cu rasunet spunea ca sunt si cu 0,4 ron, altii spun ca ar fi 2 ron.
    Proverbul ca noi romanii facem din țânțar armăsar, iată că se adeverește.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!