Economic

Cât de scump este traiul în Buzău față de celelalte județe. La chirii ne batem cu bucureștenii

Cele mai scumpe orașe din țară sunt București, Cluj-Napoca și Brașov, potrivit unei analize realizate de HotNews în baza prețurilor alimentelor dar și a prețului pe metru pătrat al apartamentelor. La polul opus, orașele în care costul vieții este mai redus sunt Alexandria, Reșița și Vaslui.

„Seturile de date privind alimentele și salariile ne-au fost furnizate de Institutul Național de Statistică, cifrele fiind ponderate cu <greutatea> lor în coșul de consum (potrivit INS) și cu nivelul salarial, iar prețurile locuințelor (calculate pe metru pătrat) au fost obținute de la Uniunea Națională a Notarilor Publici, iar acolo unde nu existau date am folosit storia.ro și compariimobiliare.ro”, relatează aceeași sursă.

Datele sunt valabile pentru luna ianuarie a acestui an. De exemplu, un coș care conține ouă, lapte, cartofi, ceapă, morcovi, fructe, miere de albine, fasole și varză este cel mai scump în București, Sfântu Gheorghe și Cluj-Napoca. Buzăul ocupă locul 24 în clasamentul orașelor cu cele mai scumpe coșuri de cumpărături. Cartofii erau cei mai ieftini la Tulcea, iar cei mai scumpi în Arad, București și Călărași. Fasolea cea mai scumpă era în Cluj Napoca, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe, ceapa cea mai scumpă tot la Cluj putea fi cumpărată. La Buzău cea mai scumpă este brânza de oaie care a ajuns și la 40 de lei pe kilogram. Totuși, comparativ cu celelalte județe, Buzăul nu este foarte scump când vine vorba de alimente.

Dacă ar fi să adaugăm și costurile cu locuința, clasamentul se modifică puțin. Cele mai scumpe orașe sunt Cluj-Napoca, București și Brașov, iar Buzăul urcă mai multe poziții ajungând pe locul 18, semn că locuinețe în Buzău sunt prea scumpe raportate la media salariilor.

Potrivit costulvietii.com, mâncarea în Buzău nu este foarte scumpă, iar persoanelor care locuiesc în acest județ au o medie de vârstă de 72 de ani, sunt fericiți și trăiesc în siguranță. De exemplu, pentru o pâine din supermarket buzoienii plătesc 4 lei, pentru un kilogram de aripioare de pui 22 de lei, un kilogram de mere 4 lei, un litru de lapte 3,5 lei, un kilogram de brânză 23 de lei. De asemenea, mâncarea la un restaurant ieftin din Buzău pentru o persoană costă aproximativ 60 de lei, iar pentru două persoane la un restaurant de calitate circa 170 de lei. Salariul mediu în Buzău este de 2.400 de lei.

Din păcate, Buzăul are prețuri mult prea mari atunci când vine vorba de locuințe, fie ele case sau apartamente sau chiar închirierea unor apartamente. De exemplu, în municipiul Buzău o garsonieră se închiriază acum cu 1.000 de lei, iar dacă zona este una mai bună (centru), costurile pot fi mai ridicate. Un apartament cu două camere ajunge lejer la 1.500 de lei/lună.

Prețuri pe care, de altfel, le găsim și în Capitală, acolo unde salariile și oporturnitățile sunt altele. Spre exemplu, un apartament cu două camere, în Militari, cu suprafața de 63 mp se închiriază la prețul de 450 euro. În Buzău, un apartament cu suprafața de 63 mp, cu două camere, în zona Transilvaniei se închiriază cu 500 euro/lună. Când vine vorba despre achiționarea unor case sau apartamente prețurile sunt extraordinar de mari. În zona centrală costul pentru un metru pătrat a depășit 1.000 de euro, ajungând la 1.116 euro.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker