Actualitate

Castrul Roman de la Pietroasele devine obiectiv turistic

Ruinele castrului şi ale termelor romane de la Pietroasele vor fi puse în valoare, astfel încât să beneficieze de potenţialul maxim de promovare turistică la nivel naţional şi internaţional. Cele două edificii erau construite după cele mai avansate tehnici ale vremii.

Rămășițele fortificației, descoperite în anii `70, au fost incluse în traseul castrelor romane, una din cele 12 rute turistice pe care România le va promova prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Potrivit autorităților locale va dura mult timp până la restaurarea și promovarea propriu-zisă a fostei cazărmi a legiunii romane trimise de Constantinopol. Odată înscris în lista traseelor turistice, castrul roman târziu din Pietroasele va beneficia de cea de-a doua sesiune de finanţare, etapă în care două obiective pot fi restaurate, iar şapte primesc bani pentru promovare. Valoarea proiectului este estimată la 20.860.635 lei, bani care vor fi solicitaţi prin Programul Operaţional Regional, în cadrul unui proiect ce va fi depus la Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Est.

Primul care a obţinut informaţii despre castrul de la Pietroasele a fost Alexandru Odobescu, în 1866, când a venit în localitate pe urmele tezaurului Cloşca cu puii de aur. La o distanţă de aproximativ 500 de metri la est de colţul de sud-est al castrului au fost descoperite, în iulie 1976, termele romane, sau edificiul cu hipocaust, un obiectiv care avea să le ofere arheologilor informaţii preţioase la fiecare sesiune de săpături.

Arheologii Muzeului Judeţean Buzău au aflat că edificiul fusese reşedinţa unor căpetenii romane, care au fost trimise de împăratul Constantin cel Mare la nord de Dunăre, să oprească năvălirile barbare. În interiorul clădirii funcţionau un fel de băi publice, asemănătoare celor de la Roma. Vestigiile romane din Pietroasele datează din secolul al IV-lea e.n., la peste cinci decenii de la retragerea aureliană, semn că la nord de Dunăre rămăsese cel puţin această garnizoană de la poalele dealului Istriţa.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker