Actualitate

Cartelul care a golit pădurile din Buzău, deconspirat de Consiliul Concureței

La aproape trei ani după ce procurorii anti-mafia au luat urma drujbelor care au golit și pădurile din Munții Buzăului pentru austriecii de la Holzindustrie Schweighofer, Consiliul Concurenței a anunțat, marți, că a sancționat cu amenzi uriașe mai multe companii din industia lemnului din România pentru încălcarea regulilor concurențiale. Printre cei sancționați se află HS Timber Production (fosta Holzindustrie Schweighofer – Sebeș), Kronospan – inclusiv divizia de la Sebeș, Egger, dar și Alredia. Despre legătura lor cu pădurile Buzăului OPINIA a mai scris de-a lungul timpului, acestea și alte peste 20 de societăți fiind amendate pentru constituirea unui cartel.

,,Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de 129.684.823 lei (aproximativ 26,6 milioane euro) 31 de companii care își desfășoară activitatea pe piața comercializării masei lemnoase din România. În cadrul acestei investigații, Autoritatea de concurență a analizat mai multe licitații organizate de către diverși administratori sau proprietari de fond fores­tier în perioada 2011-2016 și a constatat că în cazul a 45 dintre ele au fost încălcate regulile de concurență prin realizarea unor înțelegeri și/sau practici concertate pentru împărțirea loturilor/partizilor de masă lemnoasă, în funcție de interes, precum și/sau pentru împărțirea surselor de aprovizionare. Astfel, companiile își coordonau comportamentul prin schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial privind necesarul de materie primă, politica de achiziție de masă lemnoasă, organizarea internă, precum și strategia comercială de participare la anumite licitații sau conduita de a licita/de a nu licita la anumite partizi/loturi de masă lemnoasă. În acest fel, companiile eliminau concurența dintre ele în cadrul licitațiilor pentru a adjudeca masa lemnoasă la cel mai mic preț posibil, de cele mai multe ori, în detrimentul statului care încasa mai puțini bani”, se precizează într-un comunicat al Consiliului Concurenței.

13 companii au recunoscut încălcarea Legii concurenței și au beneficiat de reduceri ale amenzilor (Alredia, Egger România, Explosiv Group, Fagus Forest Prod, Forest Land, Genex Com, HS Timber Productions, Kronospan România, Kronospan Sebeș, Kronospan Trading, Limsilva Forest, Silvania International Prod, Silva Logistics Services).

După ce, ani de zile, s-au făcut anchete doar de către jurnaliști, în 2018, procurorii DIICOT și structuri din poliție au descins la cel mai mare exportator de lemn din România, Holzindustrie Schweighofer. A fost controlat sediul central al companiei, precum și alte 23 de locații din toată țara, societatea austriacă fiind acuzată că, din 2011 până acum, ar fi cumpărat lemn tăiat fără avize sau cu acte false și l-ar fi exportat. Prejudiciul estimat de anchetatori se ridică la 25 de milioane de euro. Pe lângă Holzindustrie Schweighofer, perchezițiile au vizat Direcții Silvice din Suceava, Alba, precum și Hunedoara și Gărzi Forestiere, fabrici din Rădăuți și Sebeș, deși societatea deține un depozit intermediar de lemn și la Nehoiașu, județul Buzău.

De altfel, la începutul lui 2016, și Consiliul Concurenței  a declanșat o investigație pe piața masei lemnoase din România și a efectuat inspecții inopinate la sediile și sucursalele a șase companii din domeniu, respectiv Holzindustrie Schweighofer SRL, Egger România SRL, Kronospan Sebeș SA, Silva Logistic Services SRL, Lacul Codrilor SRL și Alredia SRL, societate deloc străină de lemnul din pădurile din nordul județului Buzău.

„Au apărut noi indicii privind posibile înțelegeri între companii din domeniu pentru împărțirea pieței, surselor de aprovizionare și fixarea prețurilor în cadrul licitațiilor organizate de către Romsilva. Aceste noi indicii ne-au determinat să extindem investigația la nivel național“, declara președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chiri­țoiu, direcțiile silvice vizate fiind cele din Alba și Hunedoara.

Compania Schweighofer a intrat pe piața din România în 2003 și a ajuns în atenția publică în urmă cu trei ani, când a fost acuzată de mai multe organizații neguvernamentale că ar cumpăra lemn tăiat ilegal din pădurile României. Mai mulți retaileri de materiale de construcții au refuzat atunci să mai cumpere lemn de la compania austriacă.

În 2016, o investigație realizată de către Environmental Investigation Agency US, o organizație non-guvernamentală din SUA care inițiază investigații în probleme de mediu, arată că cel mai mare procesator de lemn din România, compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, a continuat, în pofida numeroaselor investigații, să cumpere lemn tăiat ilegal, investigație despre care Opinia a relatat în martie 2017.

Potrivit coordonatelor GPS ale locului de încărcare a lemnului în camioane, investigatorii ONG-ului au descoperit că încărcătura ar fi provenit dintr-un lan de porumb sau dintr-un cimitir, zone în care nu existau nicidecum păduri de rășinoase.

Tăieri ilegale de arbori nemarcați în județul Buzău cu destinația Schweighofer

Spre sfârșitul anului 2014, investigatorii EIA au filmat operațiuni de tăiere a arborilor în pădurile de lângă localitatea Varlaam, județul Buzău. Unul dintre lucrători a afirmat că bușteanul este destinat companiei Schweighofer. Proprietarul companiei, care locuia într-o cabană improvizată lângă rampă (locul amenajat special pentru încărcarea buștenilor în camioane) a confirmat că și-a vândut tot lemnul către Schweighofer. Acesta s-a referit la companie ca fiind „diavolul“, iar activitățile acesteia, „un dezastru“.

El s-a plâns investigatorilor de faptul că s-a simțit „forțat“ să facă afaceri cu Schweighofer și că această companie deține un monopol efectiv.

Investigatorii au observat nereguli semnificative în cadrul operațiunilor de tăiere și transport a lemnului din zonă, inclusiv bușteni nemarcați încărcați în camioane și arbori târâți prin albia unui râu. Drumul principal fusese închis din cauza unei alunecări de teren atribuite eroziunii solului din zonă ca urmare a tăierilor de copaci, ceea ce cauza neplăceri și cheltuieli considerabile localnicilor nevoiți să ocolească kilometri întregi pentru a ajunge în orașul Brașov. Șase luni mai târziu, investigatorii au revenit în zonă și au descoperit că numai pe aproximativ 50% din cioatele rămase în locul respectiv se puteau distinge marcaje, acestea fiind necesare pentru identificarea originii buștenilor tăiați. Deoarece marcajele sunt aplicate cu o vopsea care să rămână vizibilă timp de mai mulți ani, lipsa acestora este un indicator că lemnul contractat de Schweighofer ar fi putut fi tăiat ilegal și amestecat cu lemn de proveniență legală. Mai multe surse au afirmat pentru investigatorii EIA că aceasta este o practică obișnuită în România.

De altfel, în cadrul unui control al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, efectuat în perioada mai-iunie 2015 la fabrica de cherestea din Sebeș a companiei Schweighofer, inspectorii au descoperit o schemă prin care Schweighofer oferea un bonus de 10 lei (2 euro) per metru cub acelor furnizori care ofereau întreaga cantitate de lemn aprobată pentru tăiere (APV) sub formă de material lemnos de calitate superioară.

Această practică îi încurajează pe furnizori să taie mai mult lemn decât cantitățile aprobate legal deoarece, potrivit raportului, aproximativ 15% din cota aprobată reprezintă lemn de foc de calitate inferioară sau crengi.

Despre Holzindustrie Schweighofer și încrengăturile dubioase cu societăți ajunse peste noapte proprietare peste pădurile din Munții Buzăului ori beneficiare de contracte la fel de suspecte cu ocoale silvice din nordul județului, cotidianul OPINIA a relatat de nenumărate ori.

Depozitul intermediar de la Nehoiu

Controalele efectuate în curtea companiei austriece pe prelucrare a lemnului Holzindustrie Schweighofer au demarat în 2015 și s-au propagat în toată țara, cuprinzând și județul Buzău, la depozitul intermediar pe care societatea din Sebeș îl deține în gara de la Nehoiașu.

Scandalul în care este implicată societatea austriacă a debutat în urma unui documentar și a unor suspiciuni conform cărora ar fi achiziționat cantități de lemn provenit din tăieri ilegale. Județul Buzău a intrat astfel în hora controalelor pe care Ministerul Mediului le-a impus față de concernul austriac Holzindustrie.

De altfel, legăturile Holzindustrie Schweighofer cu județul Buzău au mai fost prezentate în paginile cotidianului OPINIA, cu referire la unul dintre furnizorii concernului austriac, SRN SilviRom GmbH, implicat în retrocedarea ilegală a 5.000 de hectare de pădure de la Gura Teghii, care au făcut obiectul unui mega-dosar de corupție în care au fost implicați doi foști prefecți de Buzău, funcționari publici, oameni de afaceri locali, dar și foști angajați ai Romsilva și ITRSV Focșani, cei care ar fi trebuit să vegheze la integritatea fondului forestier al județului.

Mai importantă decât SRN SilviRom GmbH este Alredia SRL din Aiud, județul Alba, a doua ca importanță în lista celor 12 după Regia Națională a Pădurilor Romsilva cu direcțiile silvice subordonate.

Deși mulți bușteni provin din pădurile Buzăului, din păcate, nimeni nu poate estima cât lemn a fost tăiat ilegal. Potrivit unor documente, Alredia a primit autorizație de exploatare în 2013 de la Ocolul Silvic Cislău și, de asemenea, apare în documentele Agenției Naționale de Protecție a Mediului cu act de punere în valoare emis de Ocolul Silvic Vintilă Vodă. Mașinile societății au fost însă văzute și în zona Gura Teghii. Întâmplare sau nu, societatea în cauză anunța pe pagina oficială a grupului Schwe­ighofer obținerea acordului de mediu de la Agenția de Protecția Mediului Buzău pentru proiectul „Defrișare în vederea schimbării categoriei de folosință pentru construire rețea de drumuri forestiere Mușa“, propus a fi amplasat în extravilanul comunei Gura Teghii. De unde și concluzia că acolo nu urma să se construiască vreun bulevard.

Firmele sancționate de Consiliul Concurenței

ALREDIA SRL: 529.979,18 lei

ARGATU CRISTI ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ: 54 lei

CUPAMARCU PROD­COM SRL: 1.470,25 lei

EGGER ROMANIA SRL: 22.657.254,32 lei

EUROMARCHET IMPEX SRL: 108.531,14 lei

EXPLOSIV GROUP SRL: 160.046,26 lei

FAGUS FOREST PROD SRL: 74.747,67 lei

FOREST LAND SRL: 134.052,06 lei

FORESTAR SA: 1.707.646,88 lei

FRASINUL: 3.025. 956,89 lei

FUL PROD COMPANY SRL: 128.762,01 lei

GELU TRANSEXPLOR SRL 305.616,30 lei

GENEX COM SRL: 378.598,05 lei

GILFOR SRL: 288. 679,65 lei

GYORGY L. TIBOR ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALă: 32.528,48 lei

H L V TRANSILVANIA SRL: 163.741,02 lei

HS TIMBER PRODUCTIONS SRL: 51.788. 472 lei

KRONOSPAN ROMANIA SRL: 1.922.142,2 lei

KRONOSPAN SEBES SA: 1.368.636,88 lei

KRONOSPAN TRADING S.R.L.: 43.148.358,85 lei

LIMSILVA FOREST SRL: 276.824,00 lei

RAUMOND IMPEX SRL: 117.372,53 lei

INTERNATIONAL PROD SRL: 442.898,90 lei

SILVA LOGISTICS SERVICES SRL: 586. 165,44 lei

SIMI-CON EXPLOA­TARE SRL: 217,42 lei

SIMICOM SRL: 198. 905,99 lei

SIRVA-TOUR SRL: 45.589,90 lei

SORIN-ALCOS SRL: 16.701,83 lei

TRANS MONICA SRL: 864 lei

VALCON SRL: 1.705, 61 lei

VORTEX SRL 72. 303,23 lei

2 Comentarii

  1. Dar politia,primariile nu iau vazut? nici nu stiau saracii pe acestia de ce nu i sanctioneaza nimeni? Puscarie, prejudiciul de recuperat,sa planteze pomii care iau furat sa plateasca taxe pana ajung pomii plantati la maturitate si amenzi usturatoare tata nu 2 lei .Ei fura de miliarde si voi le dati amenzi de cateva sute astai frectie la picior de lemn. Rusine tuturor care trebuia sai sanctioneze dar poate in timpul cand autoritatile care trebuia sai prinda iei stateau si numarau mita ASTAI ROMANIA

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker