Actualitate

Cartea „Simona Catrina” a fost lansată la Buzău, orașul natal al regretatei jurnaliste

Jurnalista buzoiană Simona Catrina, care s-a stins din viață pe 23 martie 2017, la numai 49 de ani, a fost comemorată, miercuri, la Buzău, printr-un eveniment inedit: lansarea cărții „Simona Catrina”, scrisă de mama acesteia, Dara Codescu, și de jurnalista Alice Năstase Buciuța, bună prietenă și colaboratoare a Simonei. Evenimentul a avut loc la Casa Berarilor, în Sala cu Vitralii, în organizarea Danei Gheorghe, prietenă și colegă de liceu a regretatei jurnaliste.

Cele două autoare ale volumului au vorbit despre întâmplările ce au condus la scrierea acestui volum, întâmplări mai vesele sau profund dureroase, cu tâlc, cu haz, toate reflectând relația specială dintre cele trei, lecții de viață și întâmplări spumoase din viața acestora. Printre ele, cum cu drag și-a amintit Alice Năstase Buciuța, proiectul editorial „Tabu”, proiect la care au scris împreună Simona și Alice, care a luat ființă chiar când ultima dădea naștere primului său copil. Dana Gheorghe a recitat versuri scrise de Simona Catrina, în timp ce prieteni, colegi de gimnaziu și de liceu, dar și profesori dragi, au completat cadrul cu povești despre aceasta.

Alături de carte, după aproximativ un an de pauză, revine în variantă de print și revista „Tango – Marea Dragoste”. Frânturile de emoție se regăsesc între paginile revistei, într-un număr mai mare, în articole de cultură într-un format glossy. Alice Năstase Buciuța a subliniat eforturile făcute pentru realizarea acestei reviste, pe o piață unde edițiile tipărite ale publicațiilor se retrag în detrimentul articolelor online.

„Mi-am luat puțin timp pentru a-mi așeza gândurile, pentru a încerca să fac puțină ordine. Nu știu în ce măsură am reușit să fac asta, știu însă că ziua de ieri a fost încărcată de emoții, de teamă, de bucurie, de recunoștință, pentru care vă mulțumesc vouă, celor care ați fost prezenți la lansarea cărții <Simona>, carte dedicată celei care cu atât talent si atâta sinceritate ne-a descrețit frunțile și gândurile pâna nu demult. Mi-a fost teamă că lucrurile nu vor ieși la înălțimea la care ea, Simona, ar fi meritat să iasă. A fost, de altfel, prima mea încercare de acest fel și nu mi-am dorit-o a fi una convențională, după toate regulile unei lansări de carte. Mi-am dorit mai degrabă să încerc, și în mare măsură cred că am reușit, să adun oameni care au admirat-o, apreciat-o și iubit-o pe Simona și care să își fi dorit să știe direct de la autoarele cărții – Dara Codescu și Alice Năstase Buciuța – ce stă în spatele acestei scrieri. Dara, Alice, vă mulțumesc din suflet pentru efortul pe care l-ați făcut pentru a fi prezente și pentru oportunitate! Vă rog să îmi iertați stângăciile, cele care vor fi fost! Sigur că ar fi fost mult mai multe de spus, de povestit, de întrebat. Oricum, important este că Simona este încă vie în amintirile noastre și că reușește să ne adune atât pe cei care am cunoscut-o personal, cât și pe cei care au cunoscut-o doar prin scrierile ei”, a scris Dana Gheorghe pe pagina sa de Facebook.

Simona Catrina s-a năcut pe 22 octombrie 1967. Absolventă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” Buzău, Simona era nepoata fostului primar al Buzăului, Nicu Stroe (1963-1968). Ziarista era  cunoscută şi recunoscută prin sarcasmul şi luciditatea textelor pe care le-a publicat de-a lungul carierei sale jurnalistice, care se întinde pe întreaga perioadă de existenţă a presei libere româneşti. Ea a murit pe 23 martie 2017 după o grea suferință; ea fusese diagnosticată, în mai 2016, cu cancer mamar în stadiu avansat. A luptat din greu cu boala, dar nu a răzbit, în ciuda angajamentului ei total de a lupta

Simona a trăit, în cei 49 de ani ai săi, cât în 49 de vieți. Cartea dedicată ei, „Simona”, este o prelungire în literatură a poveștii de dragoste a autoarelor Dara Codescu și Alice Năstase Buciuța pentru cea care le-a fost fiică, prietenă, călăuză și martoră. O mărturisire la patru mâini și trei suflete, o îmbinare de confesiuni și dezvăluiri din care nu lipsesc nici plânsul, dar nici râsul, atât de definitoriu pentru felul Simonei de a vedea lumea, o urzeală de doruri și amintiri în care sunt prinse, ca niște giuvaeruri, texte inedite, splendide, spumoase, valoroase, scrise de Simona Catrina. „Iubirea mi-a asigurat întotdeauna imunitate la mocirlă. Câtă vreme m-am simțit iubită, am suportat frumos toate ploile, lătrăturile și pungășiile din țara mea. Dar atunci când pământul meu nu mi-a mai recunoscut pasul și când bărbatul meu nu mi-a mai recunoscut plânsul, am plecat”.

(Foto: Andreea Zaleschi, Facebook Dana Gheorghe)

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker