Actualitate

Care sunt comunele buzoiene unde nu calcă picior de medic de familie

O lege care poate salva vieţi în satele României nu poate fi aplicată de mai bine de doi ani, pentru că Ministerul Sănătăţii nu a emis nici acum normele de aplicare, în ciuda faptului că a fost dat în judecată să o facă. Legea permite înfiinţarea de caravane medicale, ce ar fi urmat să ajungă în localităţile în care nu există medici de familie. Jumătate de milion de români ar fi beneficiari, dacă legea ar fi pusă în practică. Legea aprobată în 2022 are ca scop furnizarea de servicii medicale în regim mobil, în zone cu acoperire deficitară a serviciilor de sănătate. Acestea vor putea face programe de prevenție, screening-ul afecțiunilor medicale și chiar livrare la domiciliu de medicamente din programele naționale de sănătate. Normele de aplicare ar fi trebuit emise de Ministerul Sănătăţii până în mai 2022. Pentru că asta nu s-a întâmplat, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului a dat în judecată ministerul, primul termen al procesului având loc săptămâna aceasta.

Sate lăsate fără medici de Ministerul Sănătăţii

În acest moment, peste jumătate de milion de români nu beneficiază de asistenţă medicală de bază. Vorbim, în primul rând de 328 de localităţi din România în care nu există niciun medic de familie, oamenii fiind nevoiţi să meargă zeci de kilometri până la cel mai apropiat spital. Pe de altă parte, în alte 1.400 de localităţi există medici de familie, dar nu sunt suficienţi ca să se îngrijească de nevoile întregii comunităţi. Deficitul de medici de familie este estimat în România, de asociaţiile profesionale, la 1.500-2.000 de specialişti.

La Buzău, un număr de nouă unități administrativ-teritoriale – Buda, Chiliile, Colți, Gura Teghii, Largu, Odăile, Racovițeni, Robeasca, Valea Salciei – nu beneficiază de serviciile de specialitate oferite de medicii de familie, iar locuitorii altor cinci comune cu peste 4.000 de locuitori se adresează unui singur medic generalist, conform datelor Casei de Asigurări de Sănătate (CAS).

Potrivit CAS, există o criză a medicilor de familie cu precădere în mediul rural acolo unde sunt comune, unele dintre ele cu peste 2.500 de locuitori care nu au niciun medic de familie disponibil, iar în altele un singur medic generalist trebuie să răspundă pentru asistenţa unui număr de peste 4.000 de oameni.

Prin urmare sunt cazuri în care medicii de familie asigură asistenţa medicală în mai multe localităţi. „Cel mai vârstnic medic de familie este în vârstă de 75 de ani şi cel mai tânăr medic este în vârstă de 30 de ani. Furnizorii de servicii medicale în asistenţă medicală primară cu puncte de lucru care acoperă mai multe comune sunt în număr de 17; de exemplu, un medic cu cabinet în localitatea Cătina cu punct de lucru în localitatea Calvini, un medic cu cabinet în localitatea Săhăteni cu punct de lucru în localitatea Năeni”, informează CAS.

Patronatul Medicilor de Familie atrage atenţia că deficitul medicilor de familie va adânci şi mai mult cu precădere în mediul rural din pricina pensionărilor, deficit alimentat şi de afluxul medicilor către mediul urban.

Peste 4.000 medici de familie au părăsit țara

Peste 4.000 de medici de familie au plecat din România pentru a profesa în alte țări din Europa, anunță un comunicat transmis de Asociația Medicilor de Familie din București și de Patronatul Medicilor de Familie București – Ilfov. Comunicatul a fost transmis în dimineața de 15 ianuarie 2024, în contextul nemulțumirilor exprimate de mai multe organizații ale medicilor cu privire la noile condiții financiare pe care vrea să le impună Casa Națională de Asigurări de Sănătare (CNAS).

„Deficitul de medici a ajuns la cote de dezastru perceput de toată populația și de analiștii economici, dar neglijat complet de către Guvernul României, care flutură de fiecare dată nevoia de asistență primară dar niciodată nu se apleacă asupra dezvoltării ei, în condițiile în care mai bine de 4.000 de colegi ne-au părăsit, plecând să își practice profesia în alte țări europene care înțeleg rolul medicilor de familie. Am rămas mai puțini, dar numărul pacienților noștri e același și, în mod cinic, suntem acuzați că numele de pe listele noastre se înmulțesc”, a declarat dr. Mihnea Stroe, președintele Patronatului Medicilor de Familie București Ilfov (PMFB).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker