Sănătate

Care sunt beneficiile fizioterapiei in tratarea durerilor de spate?

O mare parte a populatiei din intreaga lume se confrunta cu dureri de spate, fie ca e vorba de zona cervicala, toracica sau lombara. Dintre toate regiunile spatelui, zona lombara este cel mai frecvent afectata. Care este motivul? Aceasta zona sustine in proportie mare greutatea din partea superioara a corpului, iar durerea poate sa apara din cauza presiunii exercitate asupra acestei regiuni.

Procedurile de fizioterapie sunt deseori recomandate pentru ameliorarea durerilor de spate din zona lombara, acestea fiind uneori combinate cu alte metode de tratament, precum masajul. Fizioterapia este neinvaziva si nu provoaca efecte secundare, iar procedurile folosesc lumina, curent electric sau campul magnetic, cu scopul de a reduce durerile si de a relaxa muschii.

Care este diferenta dintre fizioterapie si kinetoterapie?

Kinetoterapia si fizioterapia sunt doua metode terapeutice diferite, desi cei doi termeni sunt deseori confundati si utilizati in mod interschimbabil. Diferenta principala dintre cele doua mijloace terapeutice o constituie faptul ca procedurile de fizioterapie utilizeaza agenti fizici, cum ar fi caldura sau undele magnetice, iar sedintele de kinetoterapie sunt caracterizate de exercitii fizice pentru recuperare, kinetoterapia fiind o metoda de tratament prin miscare. Cele doua metode terapeutice se completeaza armonios si din acest motiv sunt adesea combinate, inclusiv in perioada postoperatorie.

Cand se recomanda fizioterapia?

Fizioterapia este recomandata pentru recuperarea sau imbunatatirea mobilitatii in cazul unor probleme la nivelul oaselor si articulatiilor, precum si in cazul altor afectiuni care se manifesta prin dificultati de miscare. Procedurile de fizioterapie sunt recomandate inclusiv pentru sportivii care au suferit accidentari, metodele terapeutice fiind menite sa accelereze vindecarea. Fizioterapia are potentialul de a contribui la ameliorarea unui spectru larg de afectiuni, printre care hernia de disc, cifoza, scolioza, spondiloza, sindromul de tunel carpian, gonartroza, Parkinson etc.

Fizioterapia este deci utilizata nu numai pentru gestionarea anumitor afectiuni, printre care si durerile de spate, fiind recomandata in egala masura si in perioada postoperatorie, dupa anumite interventii chirurgicale. Procedurile de fizioterapie contribuie la accelerarea vindecarii si la restabilirea capacitarii de miscare. Vindecarea testuturilor este facilitata prin electrostimulare, acesta fiind unul dintre motivele pentru care procedurile fizioterapeutice sunt indicate dupa anumite operatii.

Care sunt beneficiile procedurilor fizioterapeutice?

Un prim beneficiu al procedurilor de fizioterapie este faptul ca sedintele sunt personalizate, in functie de pacient. Se tine cont de aspecte precum varsta, stilul de viata, starea de sanatate etc. Fizioterapia nu implica un program de exercitii standard, ci unul adaptat pe nevoile pacientului, fie ca se afla in perioada postoperatorie si doreste sa isi recapete complet mobilitatea, fie ca se confrunta cu dureri de spate.

Printre beneficiile principale ale procedurilor de fizioterapie se numara diminuarea durerilor cauzate de afectiuni musculare sau articulare, restabilirea mobilitatii, prevenirea sau tratarea unor inflamatii care pot sa apara in urma unor traumatisme, imbunatatirea circulatiei sangelui, imbunatatirea fortei musculare.

Astfel, fizioterapia are beneficii in tratarea mai multor afectiuni, printre care si durerile de spate. Ultrasunetul si laseroterapia sunt doar doua dintre procedurile asociate fizioterapiei, acestea avand efecte benefice in ameliorarea durerilor si respectiv in stimularea circulatiei sangelui, printre altele.

 

 

Articole similare