Sănătate

Situație pe muchie de cuțit la secția de Pediatrie de la Spitalul Județean

Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Buzău devine neîncăpătoare pe zi ce trece. Zilnic ajung la spital copii cu afecțiuni care necesită internare – cei mai mulți dintre ei fiind diagnosticați cu gripă -, motiv pentru care aproape toate paturile sunt ocupate. La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău este aglomerat, fiind zile în care s-au înregistrat și 100 de prezentări. Majoritatea copiilor internați la Pediatrie sunt sugari, spun medicii, iar mulți bebeluși au virus respirator. De asemenea, cazurile de gripă sunt tratate la Boli Infecțioase, în timp ce la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Buzău sunt internați copiii care au alte afecțiuni.

„Este destul de aglomerat la Unitatea de Primiri Urgențe, mai ales imediat după sărbători, dar și săptămâna aceasta, tot așa se menține trendul, 60-80, chiar și 100 de prezentări la camera de gardă. Pe secție sunt, în medie, 50 de copii. Majoritatea sunt sugari; sunt mulți bebeluși cu virus sincițial respirator. Sunt și cazuri de gripă; gripele momentan stau la Boli Contagioase, noi avem restul copiilor cu afecțiuni respiratorii și digestive. Avem (medicamente, n.r.) nu se pune problema!”, a declarat medicul Gina Anica, șeful Secției de Pediatrie.

De asemenea, pe lângă gripă, copiii sunt diagnosticați în continuare și cu virusul Sars-Cov-2. La Secția de Pediatrie a SJU Buzău, în fiecare zi este înregistrat cel puțin un caz nou de Covid-19.

Dacă până acum, copiii prezenți la Unitatea de Primiri Urgențe erau bebeluși sau sugari, de acum încolo medicii se așteaptă ca vârsta noilor pacienți să crească, având în vedere că a început școala, iar copiii au intrat în colectivitate. De asemenea, medicii buzoieni spun că fac față tot mai greu numărului mare de prezentări, din cauza lipsei personalului.

Între timp, România este în alertă epidemiologică, după ce numărul cazurilor de îmbolnăviri a continuat să crească timp de trei săptămâni, iar trei persoane, printre care și un copil de trei ani au murit de gripă. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că vârful sezonului gripal ar putea fi în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, mai devreme față de perioada prepandemică.

Articole similare