sâmbătă, 19 septembrie 2020

Care este situația epidemiologică în județul Buzău, în baza căreia va putea începe noul an școlar

Ministerul Sănătății a publicat situația epidemiologică pe județe pentru începerea anului școlar. Conform acestor date, în județul Buzău, într-o singură localitate s-ar impune scenariul roșu (învățământ online), deoarece sunt înregistrați peste 3 cazuri la 1000 de locuitori, în timp ce în alte zece localități, printre care și municipiile Buzău (1,09 cazuri/1000 locuitori) și Rm. Sărat (1,68 cazuri/1000 locuitori) s-ar impune scenariul galben (învățământ hibrid – jumătate dintre elevi în clase, jumătate în online).

Totuși, datele publicate de Ministerul Educației urmează să fie însoțite de recomandări din partea Direcției de Sănătate Publică în privința noului an școlar. De exemplu, rămâne de văzut ce recomandări va face DSP Buzău în cazul localității Cernătești, singura care s-ar potrivi scenariului roșu, ținând cont că situația epidemiologică din comună, 3,94 cazuri/1000 locuitori, este dată de existența unui focar la un cămin de bătrâni.

Potrivit legii, DSP urmează să vină cu recomandările, apoi conducerea fiecărei instituții de învățământ din județ va adopta în cadrul consiliilor de administrație un scenariu care va fi înaintat Inspectoratului Școlar Județean. Scenariile realizate în baza recomandărilor DSP Buzău vor ajunge în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență care va lua decizia finală. Săptămânal cazurile de coronavirus din fiecare localitate vor fi actualizate, iar scenariile după care vor funcționa școlile vor fi schimbate acolo unde este cazul.

Ce spune legea

În fundamentarea hotărârii se va utiliza următorul raționament:

  1. Dacă rata incidenței cumulate este sub 1/1000 locuitori – se va putea opta între scenariul 1 sau scenariul 2 pentru fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de infrastructura și resursele existente la nivelul unității de învățământ.
  2. Dacă rata incidenței cumulate este între 1-3/1000 locuitori – se va aplica scenariul 2 pentru toate unitățile de învățământ din localitate
  3. La o rată a incidenței cumulate peste limita de alertă de 3/1000 locuitori, DSP județene și a municipiului București va prezenta CJSU / CMBSU o analiză a situației epidemiologice din localitate. În funcție de existența transmiterii comunitare în localitate și numărul de focare existente în unitățile de învățământ din localitate, precum și alte criterii de risc, CJSU / CMBSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, închiderea temporară a unităților de învățământ (scenariul 3), cursurile desfășurându-se online. În absența unei astfel de decizii, unitățile de învățământ din localitate vor funcționa în scenariul 2.

Iată analiza epidemiologica pe județul Buzău publicată de Ministerul Sănătății:

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

loading...
error: Content is protected !!