sâmbătă, 30 mai 2020

Care este platforma pe care angajatorii buzoieni trebuie să depună dosarele pentru angajații trimiși în șomaj

A trecut o săptămână de la intrarea în vigoare a ordonanței care permite ­tri­miterea în șomaj tehnic a angajaților, cu susținere din partea statului. Pentru a facilita angajatorilor transmiterea rapidă a documentației, s-a implementat și o nouă platformă unde se pot trimite e-mailurile cu dosarele de șomaj. Este vorba de platforma aici.gov.ro

Potrivit conducerii Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău, până la această dată,  512 societăți comerciale buzoiene au trimis instituției dosarele pentru trecerea în șomaj tehnic a 4.038 de angajați. Acești angajați au, prin urmare, contracte de muncă suspendate și intră, potrivit legii, în șomaj tehnic. Pe lângă acestea, pe noua platformă unde se depun dosarele către agenția de ocupare, marți, 7 aprilie, se aflau în așteptare alte 61 de e-mailuri, care potrivit directorului instituției. Ionel Tociu, puteau însemna 61 de societăți care trimit în șomaj alte 1.000 de persoane sau numai 61 de persoane. Prin urmare, procesul de depunere a dosarelor pentru trimiterea în șomaj tehnic a anga­jaților continuă. La acestea se adaugă și cele pentru șomajul obișnuit, prin concediere. Multe dosare de concedieri au sosit la AJOFM de la angajatorii râmniceni, unde predomină activitatea în domeniul confecțiilor.

Presiune mare pe Agenția de Ocupare a Forței de Muncă

„Zilnic avem e-mailuri în așteptare pe platforma care se numește aici.gov.ro.  Noi ajungem zilnic la zi cu dosarele. Am lucrat sâm­bătă, duminică, în re­gim de 12 și 14 ore, și se des­fășoară activitate în fiecare zi, pe patru echipe de lucru, formate fiecare în parte din câte cinci colegi; zilnic se lucrează până se termină dosarele. Se lucrează în instituție până se termină  ce este în ziua res­pectivă pe platformă. Dacă nu procedăm așa, mâine vor veni alte 60, 100; am avut într-o zi și 250 pe platformă. În fiecare zi se adaugă în baza de date șomeri, până vom ajunge undeva la 4.000-4.500 de persoane”, a declarat directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu. Așa reiese din estimările făcute de specialiștii instituției în urma discuțiilor purtate de câteva săptămâni încoace cu angajatorii buzoieni.

Care este termenul de depunere a dosarelor

Documentația pentru șomajul tehnic se depune, potrivit legislației, în luna următoare pentru luna anterioară. Astfel, acum la AJOFM Buzău se fac plățile pentru perioada 16-31 martie.

„Noi acum plătim perioada 16-31 martie, în funcție de cum au avut perioada de muncă suspendată, unii pe 16, alții pe 20, alții pe 25 martie. Plătim sumele solicitate în cursul lunii aprilie, în termen de 15 zile calendaristice, din momentul în care ei au depus documentația, iar angajatorii au obligația să vireze în conturile angajaților în trei zile sumele pe care le-au primit de la noi”, explică directorul AJOFM Buzău.

Sunt așteptate la AJOFM dosare și în luna mai din partea angajatorilor care au preferat ca în luna martie să trimită angajații în concedii de odihnă pentru a le plăti salariul integral și care au suspendat contractele abia din luna aprilie.

loading...
error: Content is protected !!