Cultură

Care este legătura între cea mai veche ie din România și o personalitate ce și-a pus amprenta și la Buzău

Cea mai veche ie din România, numită „Cămașa de la Brețcu, Trei Scaune”, datată 1798, va fi vedetă la Art Safari, cu ocazia Zilei Naționale a României. Ea va fi expusă în perioada 30 noiembrie 2023 – 14 ianuarie 2024 la Palatul Dacia-România.

„Cămașa de la Brețcu, Trei Scaune”, piesa centrală a expoziției, cămașa populară, face parte din fondul vechi de piese al Muzeului Țăranului Român,  respectiv din colecția „Mostre”, constituită din bunuri culturale de mare valoare artistică și documentară, care joacă rolul de martor al artei populare din secolele XVIII și XIX. Ea a  fost achiziționată din localitatea Brețcu, Trei Scaune, cu informația luată din teren că a fost cusută în 1795, de către Alexandru Tzigara-Samurcaș, fondatorul, în anul 1906 „Muzeului de Etnografie și Artă Națională”, astăzi Muzeul Țăranului Român, pe care intenționa să-l numească „Muzeul Poporului Român”, unde a și fost director pentru patruzeci de ani.

Alexandru Tzigara-Samurcaș are rădăcini adânci în familii de boieri ce au dat o mână de ajutor la înfăptuirea revoluției lui Tudor Vladimirescu, personalitate ale cărei amprente au rămas și aici, în județul Buzău. Legăturile lui Samurcaș, cu Buzăul sunt evidențiate în volumul „Alexandru Tzigara-Samurcaș. Amintiri buzoiene” ce aparține sociologului Gheorghe  Petcu și a fost realizat cu sprijinul academicianului Tudor Berza, nepotul lui Alexandru Tzigara-Samurcaș, care i-a pus la dispoziție sociologului buzoian, membru al Uniunii Scriitorilor din România, „Memoriile” ilustrului său înaintaș. Este  o lucrare care pune în lumină această mare personalitate, Alexandru Tzigara Samurcaș, cu rădăcini adânci în familii de boieri ce au dat o mână de ajutor la înfăptuirea revoluției lui Tudor Vladimirescu, personalitate ale cărei amprente au rămas și aici, în județul Buzău.

„Parteneriatul exprimat prin această expoziție, cu prilejul Zilei Naționale a României, este doar un simbol al dorinței Muzeului Național al Țăranului Român de a sprijini promotorii privați ai patrimoniului cultural al României, precum și inițiativele țării noastre de a pune în valoare moștenirea culturală materială și imaterială a națiunii române, prin promovarea cămășii cu altiță din România și Republica Moldova la UNESCO”, afirmă Virgil Nițulescu, manager al Muzeului Național al Țăranului Român, citat de curatorial.ro

Articole similare