joi, 03 decembrie 2020

Care au fost cele mai importante evenimente ale politicii buzoiene ale anului 2017 (I)

Cel puţin patru evenimente consemnate pe parcursul anului trecut au mai pus sare şi piper peste viaţa politică locală buzoiană, micile furtuni sau, dimpotrivă, calmarea apelor nereuşind, totuşi, să spulbere senzaţia de platitudine a acţiunilor politice de pe plan local.

Pacea Neagu – Toma, de faţadă?

Ajuns edil şef peste un oraş amorţit timp de 19 ani, devorat de grupări de interese apropiate fostului primar Constantin Boşcodeală, Constantin Toma le-a făcut o surpriză adversarilor politici, din interiorul şi din exteriorul Partidului Social Democrat, în momentul în care a început să arate că are de gând să respecte programul electoral care l-a propulsat pe cel mai înalt fotoliu al Palatului Comunal, în ciuda sabotajelor la care a fost supus de propriii colegi de partid în luna de dinaintea alegerilor locale.

Drept pentru care, principalele acţiuni ale lui Toma ca primar intrat sub tirul adversarilor atât din interiorul partidului, cât şi din afara lui.

Vârful de lance al opoziţiei interne a fost, până la jumătatea acestui an, preşedintele Consiliului Judeţean, cel puţin în ceea ce priveşte intenţia aplicării programului electoral referitor la tarifele Companiei de Apă, Petre Emanoil Neagu deţinând şefia Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Buzău 2008”, forul tutelar al operatorului regional de apă şi canalizare. A fost nevoie de o intervenţie fermă a vicepremierului Marcel Ciolacu, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat, care i-a dat un ultimatum public lui Neagu, acesta din urmă acceptând, vrând-nevrând, să facă diligenţele necesare eliminării contra – valorii apei meteorice din facturile Companiei de Apă pentru persoane fizice şi reducerea acesteia cu 30 de procente pentru persoanele juridice.

Totuşi, faptul că între cele două poluri de putere din interiorul PSD s-a aşternut liniştea, nu  înseamnă că avem de-a face cu pace reală. Preşedintele Consiliului Judeţean evită să apară public alături de primar, preferând chiar să renunţe la a participa la anumite manifestări, unde îşi trimite adjuncţii. El a continuat, şi anul trecut, tradiţia de la finele anului 2016, de a organiza separat de Primărie un târg de Crăciun, dotat cu tunel din lumini, care, după ce în Piaţa Dacia a apărut “pânza din lumini”, a fost multiplicat cu încă două, ambele coridoare fiind aşezate în faţa Consiliului Judeţean.

O nouă pace pe final de an: Toma-Mocanu

Adrian Mocanu

Un alt adversar înverşunat al acţiunilor primarului Constantin Toma a fost grupul din Partidul Social Românesc şi Partidul Mişcarea Populară, care, la Buzău, au obţinut performanţa de a se transforma “unul în celălalt”. Dacă la alegerile locale, oamenii coordonaţi de către deputatul Adrian Mocanu şi-au adjudecat posturi de consilieri locali şi judeţeni sub umbrela formaţiunii politice conduse de Mircea Geoană, acum defilează toţi sub stindardul Partidului Mişcarea Populară. Sub această apartenenţă politică, Adrian Mocanu a fost reales deputat, iar Dorin Bădulescu a devenit senator. Şi aceasta folosind o strategie îndreptată împotriva primarului Constantin Toma, prin acordarea sprijinului necondiţionat poliţiştilor locali angajaţi ilegal de vechea administraţie, pe care actuala administraţie se luptă să îi concedieze. Şi după alegerile parlamentare, consilierii locali ai PMP – cu excepţia notabilă a colonelului de poliţie în rezervă Ion Marin, care, într-un final, a şi părăsit prin demisie deliberativul local – şi PSRo au sprijinit, cu toate forţele, atât cauza poliţiştilor locali, cât şi pe cea a directorului Companiei de Apă. În momentul în care a devenit clar pentru toată lumea că primarul intenţionează să-şi pună în aplicare programul electoral, iar realizările sale au devenit vizibile după un an şi câteva luni, a devenit clar şi pentru coaliţia PSRo-PMP că, de atunci încolo, atacurile la adresa acţiunilor lui Constantin Toma nu mai pot aduce niciun plus electoral acestor două formaţiuni, ci dimpotrivă, mari deservicii. Odată cu stingerea treptată a contestărilor la adresa primarului, acesta i-a întins o mână deputatului Adrian Mocanu prin participarea la nunta sa, împăcarea celor doi aducând, bineînţeles, un plus de linişte în interiorul Consiliului Local. Este însă de înţeles că şi această pace va fi ruptă fără niciun fel de rezervă atunci când interesele electorale ale deputatului Adrian Mocanu o vor cere.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!