Actualitate

Care ar fi adevărata răspândire a noului coronavirus în județul Buzău?

Autoritățile de la București au anunțat joi un record de infectări cu noul coronavirus de la debutul pandemiei. Potrivit informării Grupului de Comunicare Strategică, în 24 de ore au fost înregistrate 3.130 de cazuri noi COVID 19, din 30.191 teste efectuate, dintre care 18.626 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.565 la cerere.

După o perioadă de aparentă reducere, numărul infectărilor a cunoscut la mijlocul săptămânii o creștere de aproape patru ori de la o zi la alta. După ce luni au fost raportate 12 cazuri COVID-19, marți numărul cazurilor noi a ajuns la 22, iar miercuri autoritățile au anunțat 44 de cazuri noi COVID-19. Joi, au fost anunțate 28 de infectări. Îngrijorător este însă numărul cazurilor noi identificate în urma testărilor la cerere care ar putea reliefa adevărata extindere a virusului la nivelul județului Buzău.

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, dintre cele 147 de cazuri noi COVID 19 raportate pentru județul nostru de la începutul acestei luni, 49 au fost diagnosticate în urma testării la cerere în laboratoare private. Doar miercuri, dintre cele 44 de noi îmbolnăviri, 13 sunt identificate în laboratoare private, ceea ce înseamnă aproximativ 25%. Joi, alte 9 cazuri din totalul de 28 raportate de autorităile sanitare buzoiene au fost diagnosticate tot în urma testării la cerere în laboratoare private, ceea ce înseamnă mai mult de o treime.

În pofida numărului mic de cazuri anunțate în ultimile zile, rata infectării poate fi destul de ridicată la nivelul județului având în vedere procentul ridicat de cazuri noi identificate în urma testărilor din laboratoare private.

În lipsa unei testări în masă, nu putem însă aprecia gradul de propagare a virusului în comunitate.

Ministerul Sănătății comunică zilnic un număr de cazuri noi depistate în ultimele 24 de ore ce rezultă dintr-un număr de teste efectuate în aceeași perioadă de timp. O parte sunt identificate în baza definiției de caz și a protocolului medical și o parte în urma testării la cerere. Concret, este vorba despre rezultatele testelor efectuate în urma anchetelor epidemiologice sau a celor cu prioritate în cazul pacienților, cadrelor medicale sau celor didactice. În a doua categorie intră rezultatele testelor efectuate la cerere de persoanele care doresc să facă pe cont propriu această analiză din diverse motive: pleacă din țară, au avut contact cu cineva bolnav, simptome sau vor pur și simplu o verificare. ,,Amestecarea celor două categorii de rezultate de săptă­mâni bune nu a avut decât rolul de a dilua rata infectării și de a manipula astfel raportarea în perspectiva organizării alege­rilor. Pragul infectării de zece la sută, care este arătat de cifrele de acum, cred că a fost depășit cu mult timp în urmă”, a precizat pentru libertatea.ro Lucian Duță, medic și fost șef al CNAS.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker