Economic

Când se depun cererile de finanțare pentru bunăstarea animalelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează poten­țialii beneficiari că până pe 21 ­fe­bruarie pot depune cererile de plată pentru Măsura 14 „Bunăstarea animalelor”, pachetul a) – plăți în favoarea bunăstării porcinelor, și pachetul b) – plăți în favoarea bunăstării păsărilor din cadrul PNDR 2014 – 2020.

Interesul pentru astfel de ajutoare este crescut în rândul fermierilor buzoieni. Din datele statistice furnizate de APIA Buzău reiese faptul că „în anii anteriori au fost depuse 5 cereri pentru pachetul <plăți în favoarea bunăstării por­cinelor> și 13 cereri pentru pachetul <plăți în favoarea bunăstării păsărilor> din cadrul PNDR 2014 – 2020”. Sumele auto­rizate la plată pentru cererile depuse de fermierii buzoieni au fost și acestea importante. Reprezentanții APIA Buzău spun că „sumele autorizate în anul 2019 au fost de 1.376.665,63 lei pachet a) – <plăți în favoarea bunăstării porcinelor> și 24.846.0760,44 lei pachet b) – <plăți în favoarea bunăstării păsărilor>, iar pentru anul 2020 sumele autorizate au fost 2.383.210,47 lei pachet a) – <plăți în favoarea bunăstării porcinelor>, respectiv 44.589. 018,47 lei pachet b) – <plăți în favoarea bunăstării păsă­rilor>.”

Reprezentanții APIA mai specifică faptul că „cererile depuse în perioada 08-21.02.2021 se depun în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 2020/2220 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 decembrie 2020 de stabilire a anumitor dispoziții tranzitorii privind sprijinul acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) în anii 2021 și 2022 și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/ 2013, (UE) nr. 1306/2013 și (UE) nr. 1307/2013 în ceea ce privește resursele și aplicarea regulamentelor respective în anii 2021 și 2022 și a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 în ceea ce privește resursele și repartizarea unui astfel de sprijin pentru anii 2021 și 2022 (regulament tranzitoriu)”.

Cum se vor completa cererile

Cererea de plată va fi completată online, individual, prin accesarea site-ului www.apia.org.ro, iar după tipărire, verificare și semnare se depune la Centrul județean al APIA, respectiv al Municipiului București, pe a cărui rază teritorială se află sediul social al solicitantului sau pe raza teritorială a județului unde este exploatația cu capacitatea de producție cea mai mare.

Cererile de plată pentru Măsura 14 „Plăți în favoarea bunăstării animalelor” cuprin­de angajamentele și informațiile aferente tuturor exploatațiilor cu cod ANSVSA deținute de un solicitant, indiferent pe raza cărui județ își desfășoară activitatea solicitantul și se depun însoțite de: Copie CUI / CIF, după caz; documente care atestă calitatea a de fermier activ: documente privind înregistrarea la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) – cod CAEN/act de înființare/act constitutiv/statut din care reiese că are activitate agricolă (că desfășoară activitate agricolă cu codul CAEN 0146 – Creșterea porcinelor, respectiv CAEN 0147 – Creșterea păsărilor) și/sau 0150 – Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creș­terea ­animalelor). În cazul în care, din documentele stipulate mai sus, nu reiese activitatea agricolă, trebuie să furnizeze documente din care să rezulte îndeplinirea condiției de fermier activ: situațiile financiare ­anuale, respectiv raportările contabile anuale, din care rezultă venitul total realizat în anul anterior anului depunerii cererii de plată; formularul „Date informative” (cod 30) care cuprinde indicatorul ­„venituri din activități agricole”; formularul ,,Situația veniturilor și cheltuielilor” (cod 20) care cuprinde indicatorul ,,venituri totale”, copie buletin /carte de identitate al/a titularului/administratorului/ reprezentantului legal /împuternicitului; copie/copii autorizație/ii sanitar-veterinară/e pentru fiecare exploatație deținută înscrisă în cererea de plată; copia/copiile autorizației/iilor sanitar-veterinară/e poate/pot fi depusă/e de către beneficiar o dată cu primul decont/documente justificativ/e pe care îl înregistrează la CJ APIA în anul respectiv de angajament.

Graficul de livrare estimat anual; Graficul de populare estimat anual; Document coordinate bancare; Împuternicire și copii după actele de identificare ale împuternicitului, dacă este cazul; Declarații și angajamente pentru bunăstare și specific sub pachetelor.

În plus față de documentele mai sus menționate, se depun, în funcție de pachetul solicitat:

Pentru pachetul a) porcine

• Copia schiței grajdului/halei pentru fiecare exploatație cu cod ANSVSA (din care să reiasă adresa, suprafața spațiilor de cazare/spațiul maxim de cazare pe compartiment/boxă). Din suprafața totală respectivă se exclude suprafața spațiilor de hrănire și adăpare așezate pe podea, stâlpii, aleile, alte spații nedestinate creșterii pentru toate categoriile de porcine;

• Pe copia schiței fermierul va menționa instrumentul/aparatul cu care au fost efectuate măsurătorile înscrise în schițele depuse și toleranța acestuia în conformitate cu fișa tehnică (carte tehnică) a aparatului/instrumentului cu care au fost efectuate măsurătorile;

• Copii ale documentelor care fac dovada că beneficiarul are la dispoziție echipamente specializate de măsurare și control a calității aerului și acestea sunt la dispoziție în exploatație în vederea monitorizării zilnice a pulberilor (prin prezentarea unui document de achiziție sau a unui contract de comodat sau a unui alt document);

• Copia documentului care atestă funcționarea în parametrii tehnici a echipamentului specializat de măsurare și control a calității aerului.

Pentru pachetul b) păsări

• Copia notificării către DSVSA referitoare la densitatea practicată;

• Copia schiței halelor pentru fiecare exploatație cu autorizație sanitar-veterinară din care să reiasă adresa, suprafața spațiilor de creștere utilă. Din suprafața totala respective suprafața cuștilor/ compartimentelor se exclude suprafața echipamentelor de hrănire și adăpare așezate pe podea, stâlpi, alte spatii nedestinate creșterii pentru toate categoriile de păsări, inclusiv a cuibarelor în cazul găinilor ouătoare în sistem alternativ la sol a cuibarelor pentru găinile de reproducție rase grele și spațiul aferent cocoșilor pentru categoria de gaini de reproducție rase grele. Având în vedere că, suprafața minimă obligatorie pe cap de găină ouătoare în sistem de creștere în cuști îmbunătățite, include și suprafața cuibarului (750 cmp/cap găină), la calcularea suprafeței necesare pentru respectarea condițiilor de bunăstare superioară se măsoară suprafața totală a cuștii care include și suprafața cuibarului rezultând astfel o suprafață de 825 cmp/cap pentru subpachetul de densitate 10%, respectiv 862 cmp/cap pentru subpachetul de densitate 15%. Pe copia schiței halelor fermierul va menționa aparatul cu care au fost efectuate măsurătorile înscrise în schițele depuse și toleranța acestuia în conformitate cu fișa tehnică (carte tehnică) a aparatului/ instrumentului cu care au fost efectuate măsurătorile;

• Copia documentului care atestă că aparatul de măsurare a noxelor în vederea monitorizării acestora zilnice este la dispoziție în exploatație;

• Copia documentului care atestă funcționarea în parametrii tehnici a aparatului de măsurat noxe.

Modelele cererilor de plată pentru Măsura M14“Plăți în favoarea bunăstării animalelor”- pachet a)  Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăți în favoarea bunăstării păsărilor însoțite de instrucțiunile de completare aferente, sunt aprobate prin OMADR nr.30/05.02.2021, publicat în Monitorul Oficial nr.128/128 bis din 8 februarie 2021și toate informațiile sunt detaliate  în  Ghidul solicitantului pentru Măsura M14  Bunăstarea animalelor – pachet a)  Plăți în favoarea bunăstării porcinelor, ediția a IV a și în  Ghidul solicitantului pentru Măsura M14  Bunăstarea animalelor – pachet b) Plăți în favoarea bunăstării păsărilor, ediția a IV a, aprobate prin OMADR nr.29/05.02.2021 și postate pe site-ul oficial al APIA www.apia.org.ro, (http://www.apia.org.ro/ro/directia-masuri-de-sprijin-i-iasc/masuri-delegate-din-pndr/masura-14-plati-in-favoarea-bunastarii-animalelor).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker