vineri, 14 august 2020

Când ar putea fi funcţională banca de gene pentru legumicultură de la Buzău

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, prezent la Buzău cu ocazia deschiderii oficiale a Târgului ,,Toamna Buzoiană”, a fost anunţat de primarul Constantin Toma că a găsit o locaţie unde va funcţiona în viitor banca naţională de gene pentru legumicultură, floricultură şi plante aromatice. Primarul munici­piului Buzău i-a spus lui Daea că sediul băncii naţionale de gene va fi în Crâng, cel mai mare parc al Buzăului, şi va funcţiona pe o suprafaţă de 1,2 hectare de teren pretabil pentru o asemenea activitate, mai exact în zona Obeliscului, acolo unde este acum sediul Urbis Serv.

De asemenea, Constantin Toma a explicat şi cât va dura până când acest demers va fi concretizat: ,,Eu sper ca până la sfârşitul anului să avem deja lege sau hotărâre de guvern, pentru că încă mai sunt discuţii, astfel încât pentru anul viitor să se facă stu­diul de fezabilitate, după care proiectul tehnic şi investiţia propriu-zisă. Oricum, având în vedere că este o investiţie deosebită, va lua circa un an de zile cu licitaţia şi cu execuţia studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic. Este un lucru deosebit şi trebuie să avem ca model mari şi importante bănci de gene din Europe şi din lume”, a declarat primarul munici­piului Buzău.

Petre Daea s-a declarat încântat de vestea pe care a primit-o la Buzău şi a spus că este necesară realizarea unei astfel de investiţii, pe care o consideră extrem de importantă atât pentru buzoieni, cât şi pentru întreaga ţară. ,,Mă bucur că au ajuns la un consens, că suprafaţa care a fost pusă la dispoziţie este convenabilă şi se pretează pentru o asemenea investiţie, în aşa fel încât să dăm drumul la actul normativ pentru a putea materializa acest proiect, pentru a păstra în ţara românească materialul genomic, cel pe care-l avem, şi apoi să-l ducem mai departe, din etapă în etapă, pentru a valorifica ceea ce avem ca resursă extraordinară; pentru că aţi putut observa anul acesta că, în pieţele româneşti, tomatele au fost din belşug. Soiurile româneşti au început să apară, gustul fiind mai bun. Oamenii le-au preferat şi iată un moment excepţio­nal pentru dezvoltarea acestui obiectiv de investiţii, aceas­tă bază de gene atât de meritată pentru buzoieni şi pentru cercetătorii de aici”, a menţionat ministrul Agriculturii.

Înfiinţarea unei astfel de bănci de gene ar genera o serie de avantaje. Vorbim despre  atragerea unui număr mare de elevi către liceele cu profil agricol sau înfiinţarea celei mai mari pieţe de gros din regiunea de sud-est a ţării. Banca naţională de gene pentru legumicultură, floricultură şi plante aromatice ar urma să se realizeze din fonduri europene şi guvernamentale, iar valoarea proiectului este estimată la suma de 6 milioane de euro.

loading...
error: Content is protected !!