joi, 22 octombrie 2020

Când ajunge magistrala de gaze naturale la Mărăcineni

Proiectul de dezvoltare ambițios, privind extinderea rețelei de alimentare cu gaze naturale în zonele rurale, cel mai complex pe care îl poate cunoaște județul Buzău după 1990, a făcut, zilele trecute, noi pași importanți.

,,Ieri (n.r., 16 septembrie) am semnat Autorizația de Construire pentru a ajunge magistrala în Mărăcineni, se va traversa râul Buzău dinspre Vernești. Lucrarea o va face Transgazul, este o lucrare complexă. Ei dau un termen de 6 luni, eu spun că în primăvara anului viitor va ajunge magistrala la Mărăcineni”, a precizat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, în cadrul ședinței ordinare a CJ de săptămâna trecută.

Societatea Transgaz SA Mediaș a obținut, la sfârșitul anului trecut, certificatul de urbanism solicitat Consiliului Județean Buzău pentru lucrarea ce vizează înfințarea conductei de transport gaze naturale Vernești – Mărăcineni și a demarat ime­diat procedura de obținere a acordurilor și avizelor necesare pentru emiterea autorizației de construire a obiectivului. Construirea conductei de transport gaze naturale Vernești – Mărăcineni reprezintă etapa I de realizare a proiectului.

În etapa II conducta va fi prelungită de la Mărăcineni la Poșta Cîlnău, iar în etapa a III rețeau va ajunge la Boboc, comuna Cochirleanca.

Pentru realizarea primei etape, conducta va subtraversa mai multe căi de comunicație (drumuri naționale, județene, comunale, căi ferate), precum și rețele de apă și canalizare. Se are în vedere subtraversarea canalului energetic și a râului Buzău cu o țeavă subterană de la Vernești până la Mărăcineni. La Mărăcineni ar urma să fie înființată o stație de distribuție, de unde țeava de gaz va pleca pe de o parte înspre Săpoca, pe de alta înspre Poșta Câlnău.

Primele discuții despre proiectul de dezvoltare au avut loc încă din luna februarie 2019 când președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Dumitru Chiriță, și directorul general al Trasgaz, Ion Sterian, au dezbătut cu autoritățile buzoiene acest subiect și au fost stabiliți pașii ce trebuie urmați pentru dezvoltarea rețelelor de gaze naturale în județul Buzău, respectiv a înființării de noi distribuții de gaze către toate comunele județului. Potrivit discuțiilor inițiale, traseul rețelei era structurat în patru direcții; o conductă de transport gaze naturale pe direcția Vernești – Săpoca – Berca – Viperești – Cislău, Pătârlagele, o conductă de transport gaze naturale pe direcția Bălăceanu – Ziduri – Racovițeni – Murgești  – Mărgăritești – Valea Salciei, o conductă de transport gaze ­na­turale pe direcția Balta Albă – Boldu – Puiești și o conductă de transport gaze naturale pe direcția Merei – Stâlpu – Ulmeni – Pietroasele – Breaza – Săhăteni.

Localitățile din vecinătatea conductelor existente ar urma să fie racordate ulterior la Sistemul Național de Transport Gaze.

Pentru localitățile din gruparea Centru – Vest aferente văii râului Buzău punctul ma­xim al conductei de transport gaze naturale poate fi orașul Pătârlagele, dar traseul trebuia confirmat la fața locului, având în vedere terenul accidentat și dezvoltarea localităților. În schimb, alimentarea cu gaze naturale a orașului Nehoiu ar urma să se facă pe rețea de medie presiune.

În acest moment, doar 14 localități din județul Buzău sunt racordate, total sau parțial, la acest serviciu de utilitate publică.

În România, doar o treime din populație are acces la gaze naturale. Asta deși țara noastră are zăcăminte importante, costurile mari cu branșamentele și birocrația rămân principalele impedimente.

În Mărăcineni, comună satelit a orașului Buzău, trăiesc peste 15.000 de oameni. Sătenii se încălzesc cu lemne și așteaptă de 30 de ani să ajungă gazele la ei. Conducta este aproape, la niciun kilometru distanță, iar lemnele de foc sunt tot mai scumpe și greu de procurat.

La începutul anului viitor, câteva mii de locuințe din Mărăcineni vor avea acces la gaze. Racordarea la conducta magistrală se va face pe sub râul Buzău, iar costul va fi suportat de compania de stat, Transgaz. Primăria va aduce țevile până la casele oamenilor. Branșamentele individuale vor fi pe cheltuiala sătenilor.

2 COMENTARII

  1. Exista conducta de gaze pe sectorul Parscov-Lunca Frumoasa pana la circa un km de Cozieni. Cu o investitie mica se poate prelungi,intr-un termen scurt,pana la Bozioru si Odaile!

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!