duminică, 25 octombrie 2020

Canalul Siret-Bărăgan, deocamdată doar pentru vrânceni, buzoienii mai aşteaptă

Ministrul agriculturii Petre Dea a declarat miercuri, la inaugurarea staţiei de pompare a apei, SRP5 Haret din canalul Siret-Bărăgan, că investiţiile făcute la staţie au fost de aproximativ un milion de lei, şi că vor fi irigate, „pentru început”, 3.000 de ha de teren agricol din judeţul Vrancea.

„E un început acum, până la 3.000 de ha. Canalul are o lungime de 7 km. Am mers să îl curăţim, să îl reabilităm, să îl impermeabilizăm pe o lungme de 3,5 km, pentru că aici s-au înfiinţat cele două asociaţii de utilizatorilor de apă care, deja organizându-se, pot să irige. Este un moment istoric, practic apa de irigat din Siret ajunge la plante astăzi”, a precizat ministrul agriculturii.

Miercuri a fost lansată în funcţiune staţia SRP5 Haret din Amenajarea Complexă Rugineşti-Pufeşti-Panciu, care va iriga culturile din bazinul canalului Siret-Bărăgan. Această amenajare face parte din planul de amenajare hidroameliorativă a spaţiului Siret-Bărăgan, având ca sursă de apă Canalul Magistral Siret-Bărăgan.

 

Primele studii pentru realizarea unui canal Siret-Bărăgan au fost realizate în 1912 şi au fost continuate în perioada interbelică de Dimitrie Leonida. Studiile privind un sistem de irigaţii din Siret au fost reluate în anii ‘60 şi ‘70 şi i-au fost prezentate lui Nicolae Ceauşescu în 1972-1974. Proiectul Canalului Siret-Bărăgan a fost aprobat de Nicolae Ceauşescu în 1986, iar în anul următor a început execuţia primului tronson. Conform proiectului, canalul ar trebui să aibă 198 de kilometri, o lăţime la bază de 20 de metri şi o adâncime de 7 metri. Canalul este proiectat să aibă următorul traseu: Călimăneşti – Mărăşeşti – Focşani – Râmnicu Sărat – Buzău – Urziceni – Dridu, între Acumularea Călimăneşti de pe Siret şi lacul Dridu, situat la nord de Bucureşti, pe râul Ialomiţa. Primul tronson al Canalului este amplasat pe teritoriul judeţului Vrancea şi are o lungime de 50 de kilometri, iar numai întreţinerea canalului, pe zona funcţională, costă în jur de un mi­lion de lei pe an. Al doilea tronson are 140 de kilometri şi traversează judeţele Buzău şi Ialomiţa, până la Dridu, fiind şi cel mai costisitor. Condiţii în care este greu de crezut că agricultorii buzoieni vor putea beneficia curând de această investiţie.

Potrivit Ministerului Agriculturii, realizarea Canalului Siret-Bărăgan ar permite irigarea a 500.000 până la 700.000 de hectare de teren din Câmpia Română şi obţinerea unor economii de 50% la energie, deoarece transportul apei în sistemele de irigaţii se va face preponderent gravitaţional şi mai puţin prin pompare.

1 COMENTARIU

  1. Omulețul ăsta se cam întrece cu gluma! Mai și afirmă că dorește să facă în așa fel încât să se consume alimente produse în țară. Mă aștept să i se inventeze un dosărel, că fapte penale nu-l văd în stare să făptuiască!

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!