Actualitate

Calendarul zilei – 24 iulie

Creștinii ortodocși îi pomenesc pe Sfânta Hristina, pe Sfântul Mucenic Capiton, pe Sfântul Mucenic Imeneu, pe Sfântul Mucenic Ermoghen, pe Sfântul Mucenic Teofil din Zachint și pe Sfântul Mucenic Atanasie din Chios, iar credincioșii romano-catolici îi celebrează pe Sfântul Sfințit Sharbel Makhluf și pe Sfânta Cristina.

  • 1772 – S-a desfăşurat Congresul de pace de la Focşani şi Bucureşti. Delegaţiile Moldovei şi Ţării Româneşti au cerut independenţa de fapt, sub garanţia Austriei, Rusiei şi Prusiei, şi unirea celor două ţări româneşti. (24 iul. 1772-22 mart. 1773)
  • 1857 – Franţa, Rusia, Prusia şi Regatul Sardiniei au decis ruperea legăturilor cu Poarta Otomană, care a refuzat să anuleze alegerile din Moldova falsificate de caimacamul Nicolae Conachi-Vogoride.
  • 1886 – S-a născut actorul Mişu Fotino. (m. 4 ian. 1970)
  • 1894 – S-a născut istoricul Andrei Oţetea, membru titular al Academiei Române. (m. 21 mart. 1977)
  • 1917 – Bătălia de la Mărăşeşti. Victoria armatei române comandate de generalul Eremia Grigorescu asupra trupelor germane conduse de generalul von Mackensen.
  •  1923 – România, împreună cu Marea Britanie, Bulgaria, Franţa, Italia, Japonia, Grecia, Iugoslavia şi Uniunea Sovietică, a semnat, la Lausanne, Tratatul de pace cu Turcia.
  • 1939 – A murit juristul Oscar Niculescu, membru de onoare al Academiei Române. (n. 8 oct. 1860)
  • 1977 – A murit Emil Botta, actor, poet, prozator, publicist. (n. 15 sept. 1911)
  • 1977 – S-a născut actriţa Cristina Cioran.
  • 1995 – Se promulgă Legea învăţământului (Legea nr. 84).
  • 2003 – Camera Deputaţilor din Republica Cehă a ratificat protocoalele de aderare a şapte state candidate la aderarea la NATO, invitate în 2002: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia.
  • 2012 – A fost inaugurat Centrul de Comandă şi Control al Sistemului Integrat de Securitate a Frontierei (SISF).
  • 2021 – Scrimera română Ana-Maria Popescu a cucerit medalia de argint în proba individuală feminină de spadă la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
    Australia
  • 1979 – S-a născut actriţa Rose Byrne.
  • 1984 – S-a născut actorul de origine irlandeză Patrick Harvey.
    Marea Britanie
  • 1974 – A murit fizicianul Sir James Chadwick, descoperitorul neutronului, coautor al proiectului Manhattan, care a dus la realizarea bombei atomice. Laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1935. (n. 20 oct. 1891)
    SUA
  • 1949 – S-a născut actorul, producătorul şi scenaristul Michael Richards.
  • 1964 – S-a născut scriitorul John Rosengren.
  • 1969 – S-a născut actriţa, cântăreaţa şi dansatoarea Jennifer Lopez.
  • 1974 – Camera Reprezentanţilor a SUA a decis punerea sub acuzare a preşedintelui Richard Nixon (1969-1972, 1972-1974), în cadrul afacerii Watergate. În august 1974, acesta şi-a înaintat demisia. Ziua de 17 iunie 1972 a marcat începutul unuia dintre cele mai mari scandaluri politice din istoria SUA, cunoscut sub denumirile de „Scandalul Watergate” sau „Afacerea Watergate”. În acea zi, cinci indivizi au fost arestaţi după ce au pătruns prin efracţie în sediul Comitetului Naţional al Partidului Democrat, aflat în complexul de apartamente Watergate din Washington, în timpul campaniei electorale prezidenţiale. Asupra lor s-au găsit microfoane de mici dimensiuni, folosite pentru interceptări şi spionaj, sume considerabile de bani şi role de film, potrivit history.com. Dezvăluirea afacerii a fost făcută de doi ziarişti americani de la „Washington Post”, Carl Bernstein şi Bob Woodward, care au început o investigaţie jurnalistică în urma spargerii. Ei au ajuns la concluzia că persoanele prinse asupra faptului au fost angajate de membri ai anturajului preşedintelui Richard Nixon, cu intenţia de a monta dispozitive de ascultare în birourile rivalilor săi politici şi de a sustrage documente-cheie. Investigaţia celor doi a fost preluată, după câteva luni, de întreaga presă americană, apoi de autorităţile statului, care au confirmat, în cele din urmă, concluziile vehiculate în presă, în pofida încercărilor repetate ale Administraţiei Nixon de muşamalizare a scandalului, chiar de oprire a cercetărilor Biroului Federal de Investigaţii (FBI). Congresul american a început cercetările în acest caz în februarie 1973, Camera Reprezentanţilor a SUA hotărând, la 27 iulie 1974, punerea sub acuzare a preşedintelui american Nixon în cadrul „afacerii Watergate”, pe baza înregistrărilor audio culese din discuţiile ce au avut loc în Biroul Oval. La 8 august 1974, Richard Nixon şi-a anunţat demisia din funcţie, pentru a evita procedura de demitere de către Congresul american. Era în cursul celui de-al doilea mandat al său la Casa Albă. Republicanul Gerald Ford a preluat preşedinţia SUA în 1974, devenind, astfel, primul vicepreşedinte care a preluat funcţia de şef al statului american după demisia preşedintelui şi nu după moartea acestuia. La 21 februarie 1975, fostul Procuror General al SUA, John N. Mitchell, şi foştii consilieri de la Casa Albă, H. R. Haldeman şi John Ehrlichman, au fost condamnaţi la închisoare, în urma Scandalului Watergate. În total, în urma scandalului, 25 de persoane care lucrau în Administraţia prezidenţială au fost condamnate sau închise. Scandalul Watergate, unul din momentele cheie ale politicii americane din secolul XX, a fost adus pe ecrane în 1976 de filmul „All the President’s Men”, al regizorului Alan J. Pakula, cu Dustin Hoffman şi Robert Redford în rolul ziariştilor şi care a câştigat patru premii Oscar.

Articole similare