marți, 24 noiembrie 2020

Cadoul Guvernului Orban pentru primarii PNL din Buzău înainte de alegerile locale

Guvernul, prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, a alocat în ședința de joi a Executivului peste 1,33 mili­arde de lei pentru investiții în comunitățile locale. Banii provin din Fondul de rezervă, care a fost alimentat după ce mai multe sume necheltuite au venit de la ministere. Propunerile au fost făcute de Prefecturi.

Potrivit listei publicată pe site-ul Ministerului Lucrărilor Publice, primăriile liberale sunt avantajate de această măsură de la final de mandat. Dacă aproape toate primăriile de comune administrate de primari PSD au primit câte 250.000 lei, primarii PNL beneficiază de sume de două, trei sau chiar cinci ori mai mari. Cei mai mulți bani au fost direcționați către Padina – 1.100.000 lei și Vadu Pașii 1.000.000. Și comunei Puiești i-au fost direcționate 800.000 lei, iar la Tisău vor ajunge 600.000 lei. Tot 800.000 lei ajung și la Năeni, comuna fiind însă o excepție, acolo echipa de la vârful administrației locale fiind formată din primar și viceprimar social-democrați.

Comuna Brădeanu gestionată de primar și viceprimar PNL primește 700.000 lei, la fel și Cochirleanca, iar Cătina 450.000 lei deși este tot echipă liberală. În schimb, singura primărie cu echipă liberală care a primit la fel ca și primăriile PSD este Ghergheasa.

De fapt, banii au fost alocați pentru plata cheltuielilor curente și de capital a 2.858 de unități admi­nistrativ-teritoriale din toate județele țării. Decizia a fost luată întrucât respectivele localități nu au capacitatea financiară de a susține integral din bugetele locale asigurarea cheltuielilor de funcționare ale primăriilor (salarii, iluminat, telefonie etc.), de finanțare a instituțiilor publice (învățământ, poliție locală, obiective culturale etc.), pentru plata furnizorilor de bunuri și servicii, precum și pentru continuarea unor proiecte care se aflau în derulare.

Fondul de rezervă, un instrument la mâna premierului

La două zile după instalarea sa în funcție, pe 6 noiembrie, premierul Ludovic Orban se plângea că fondul de rezervă al Guvernului e golit complet. El a acuzat-o pe Vio­rica Dăncilă că a folosit acești bani pentru a câștiga puncte electorale în bătălia prezidențială

„Pot să vă spun că la Ministerul Dezvoltării situația privitoare la întârzierea decontării pe PNDL este foarte dificilă. Sunt situații de lucrări realizate care totalizează în jur de 5 miliarde de lei. Fondul de rezervă al Guvernului e gol complet. Dacă vă uitați la ultimele Hotărâri de Guvern emise pe ultima sută de metri, veți vedea că fostul premier a alocat bani din Fondul de rezervă în draci, fără niciun fel de criterii și fără niciun fel de bază legală strict numai pentru a favoriza anumite entități, anumite primării din postura de candidat la alegerile prezidențiale”, declara Ludovic Orban.

Pe 19 noiembrie, după o întâlnire cu Asociația Municipiilor, premierul atrăgea din nou atenția asupra ­modului în care s-au împărțit banii pentru teritoriu.

„Atunci când există o alocare de surse financiare de la nivel guvernamental către autoritățile locale, alocarea să se facă transparent, cu consultarea structurilor asociative ale autorităților locale și, evident, pe baza unor criterii. Dacă nu există niște criterii, orice alocare va fi suspectată că este alocare subiectivă. De asemenea, alocările să fie îndreptate nu neapărat, să spun, către anumite tipuri de primării, indife­rent că ele sunt primării de o culoare politică sau de alta. Aici, în ceea ce privește alocările, vă spun foarte clar, cine a luat bani pe Fondul de rezervă, înseamnă că nu mai are nevoie de bani, pentru că, dacă i s-au alocat bani, și-a primit suma de care avea nevoie”, a fost mesajul transmis de Ludovic Orban.

Prezent vineri la Buzău, unde a participat la festivitatea prilejuită de montarea locomotivei de patrimoniu din fața Gării, președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat că situația des­crisă mai sus este întâlnită la nivelul întregii țări, metodă pe care liderul PSD a catalogat-o ca aparți­nând anilor ‘90.

Vezi AICI lista cu sumele primite.

loading...
error: Content is protected !!