sâmbătă, 19 septembrie 2020

Buzoienii țin la siguranța lor! Află dacă în casa ta există riscul de incendiu din cauza instalației electrice!

Tabloul electric este locul din care se distribuie electricitatea de la rețea în casa ta. De aici, sursa electrică se împarte în diferite camere și zone ale locuinței. Acesta este doar elementul de bază al electricității de acasă. În timp ce mulți oameni știu să ridice un întreruptor când are loc un scurtcircuit sau o suprasarcină, nu foarte mulți proprietari înțeleg importanța vârstei cablajului în casele lor, reglementările actuale și potențialul de a-și pierde casa din cauza focului cauzat de o cutie veche de contoare electrice.

De aceea, este recomandat să afli din timp informații utile despre tablourile electrice și, în situația în care este cazul, să achiziționezi unul nou de pe acest site, pentru a evita apariția problemelor de orice fel.

Ce trebuie să știi dacă locuința ta este mai veche de 15 ani?

Casele ce datează de acum câteva decenii sunt în pericol de incendiu mai mult decât cele noi, pur și simplu, din cauza echipamentelor electrice vechi. Companiile de asigurări nu vor acționa mereu asupra acestor locuințe dacă au dovezi solide privind faptul că dispun de tablouri și instalații electrice învechite. Acestea sunt comparate cu bombe aflate în spatele pereților și nu este nevoie de prea mult pentru a se provoca un incendiu.

Problema companiilor de asigurări constă în faptul că inspectorii nu au voie să verifice ceea de se află în pereți, din orice motiv – termite, scurgeri sau viabilitatea unui anumit material. Ca atare, un inspector nu poate spune cu siguranță că o anumită locuință are un anumit grad de vechime al instalațiilor electrice. Existența întrerupătoarelor cu 2 punți, față de cele 3 pini, este un semn că instalația este foarte veche.

Cu toate acestea, noile reglementări au făcut astfel încât să fie atașată o casetă electrică pentru fiecare domiciliu și, de obicei, se află în afara casei. Această reglementare a fost impusă parțial de către pompieri, astfel că, atunci când aceștia ajung la o casă în care a pornit un incendiu din cauza instalației, ei pot opri rapid toată energia electrică care trece spre locuință. Acest lucru a fost impus în urmă cu mulți ani și, ca urmare a duratei de aplicare a noilor reglementări, locuințele cu o vechime cuprinsă între 12-15 ani sau mai puțin au tablouri electrice exterioare.

Ce înseamnă toate acestea pentru tine?

Vârsta medie a locuințelor în toată țara este de 44 de ani. Acest lucru înseamnă că majoritatea caselor au nevoie de o actualizare electrică pentru a transporta sarcina medie în aceste timpuri, când totul depinde de tehnologie.

Indiferent dacă tabloul electric se află în interior sau în exterior, ceea ce trebuie să realizezi este că toate cablurile și panoul din casele mai vechi au fost concepute pentru încărcături electrice foarte mici.

Dacă te vei întoarce cu 20 de ani înapoi, locuința obișnuită avea un frigider, un televizor, mașină de spălat și poate alte câteva aparate electrocasnice. Cantitatea de încărcare pe care o putea transporta cutia de siguranțe obișnuită a casei era suficientă pentru a gestiona totul, chiar și cu adăugarea mai multor televizoare.

Acum gândește-te la vremea actuală. Dacă locuința ta a fost construită în urmă cu 50 de ani, nu numai că instalația electrică va trebui să facă față unui număr mai mare de televizoare și a unui cuptor cu microunde, dar va trebui să reziste și unor CD playere, computere, console de jocuri și imprimante, după caz. Nu mai trebuie menționat aparatul de cafea, robotul de bucătărie, cuptoarele electrice și lista poate continua.

Îmbunătățirea electricității

Nu se poate sublinia cât de important este ca pentru casele mai vechi să-și modernizeze tablourile electrice, cu ajutorul unui electrician calificat. Dacă ai o cutie de siguranțe, atunci știi că este o necesitate. Acesta nu este genul de îmbunătățire a casei pe care o faci pentru a le arăta sau pentru a-ți impresiona prietenii, dar merită să apelezi la profesioniști în domeniu. Căci modificarea pentru condițiile actuale ale încărcăturii la panoul electric îți va permite să le arăți cunoscuților casa mult timp de acum încolo, neexistând riscul producerii unor incendii neprevăzute.

Prin urmare, verifică întotdeauna stadiul în care se află instalația și tabloul electric, căci de acestea depinde siguranța celor care locuiesc în casă, dar și buna funcționare a aparaturii ce necesită energie electrică.

Sursa foto: shutterstock.com

 

 

loading...
error: Content is protected !!