Actualitate

Buzoienii s-au îngrămădit să doneze sânge pentru victimele exploziilor de la Crevedia

Centrele de transfuzii din marile orașe au fost pline duminică, după ce autoritățile au cerut ajutorul populației pentru a dona sânge pentru victimele tragediei de la Crevedia. Mulți dintre cei care au răspuns apelului au fost pompieri, polițiști sau militari.

Aproape o mie de persoane au stat duminică la coadă ca să doneze sânge la centrele de transfuzie. Ele au fost deschise special pentru pacienții răniți în exploziile de sâmbătă de la Crevedia. Victimele internate în București au primit sânge din stocurile existente, dar medicii fac apel ca oamenii să vină în continuare să doneze.

Centrul de la Buzău este unul dintre cele aproape 25 de locuri unde duminică s-a putut dona sânge pentru răniții din exploziile de lângă București. Oamenii, dornici să salveze viețile celor aflați în suferință pe paturile de spitale din Capitală, au venit în număr mare. La Centrul de Transfuzie din Buzău, în zilele obișnuite din timpul săptămânii, donează sânge în jur de 20-30 de persoane. În toată țara, sunt maximum 900 de donatori pe zi.

Duminică, a doua zi după ce mai multe explozii au avut loc la o stație GPL (gaz petrol lichefiat) din Crevedia, județul Dâmbovița, la Centrul de Transfuzii din Buzău s-a făcut coadă. 87 de buzoieni au mers să doneze cu gândul la răniții de la Crevedia. Printre donatori, atât în Buzău, cât și în alte orașe, au fost mai mulți pompieri, polițiști sau militari, sensibilizați de drama prin care trec colegii lor care au intervenit la explozie.

Adriana Crăciun

Luni, la Centrul de Transfuzii din Buzău, la ora 9.00 era deja coadă, motiv pentru care Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii, a decis că este mai bine să se facă o mică programare, astfel încât să aibă sânge pentru cât mai multe persoane, având în vedere că și sângele are un termen de expirare. „Am rugat să se facă o mică programare pentru donare, iar buzoienii să doneze pe parcursul săptămânii, pentru că sângele are și el un termen de expirare și să reușim să ajutăm cât mai multe persoane cu sângele donat, mai ales că victimele de la Crevedia au nevoie de multe operații”, a declarat pentru OPINIA, Adriana Crăciun. De asemenea, Adriana Crăciun a mai făcut un apel către buzoieni, menționând că răniții au nevoie de trombocite, pe care le obțin de la donatorii fideli. Fiind vorba de persoane care au suferit arsuri, au nevoie de plasmă și concentrate trombocitar. „Este foarte frumos cum s-a mobilizat populația buzoiană, de altfel nici nu mă așteptam la altceva, de la Colectiv încoace (…) este important să donăm în mod constant, pe tot parcursul anului”, a mai spus Adriana Crăciun. O donare înseamnă o unitate de 450 de ml de sânge. Dar o persoană poate dona de cel mult cinci ori pe an.

Două persoane au murit și alte 57 au fost rănite după ce mai multe explozii au avut loc sâmbătă seară în localitatea Crevedia, la o stație GPL care funcționa fără a avea autorizație de securitate la incendiu. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a precizat că stația nu mai era autorizată din 2020, când pompierii au descoperit că SKID-ul stației nu mai respecta amplasamentul pentru care obținuse autorizație. Tot atunci, autoritățile au aflat că proprietarii foloseau o pompă neomologată cu care mutau lichidele dintr-o cisternă în alta, dar și că o stație de incintă pentru alimentarea cu motorină prezenta scurgeri de carburant. Șapte instituții au fost notificate după acel control, însă stația, deținută de firma Flagas SRL, a continuat să funcționeze.

Compania este deținută de Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal, Ioan Doldurea, și de Ionuț Stîngă.

Articole similare