Cultură

Buzoienii pot deveni personaje de teatru într-un spectacol despre „leacul” împotriva îmbătrânirii

Teatrul „George Ciprian” lansează o nouă provocare publicului buzoian în cadrul unui spectacol inedit. Este vorba despre producția „Ge­nerația 200”, concepută, și regizată de buzoianca Marina Hanganu, un spectacol de teatru participativ care permite publicului să intervină online pe parcursul reprezentației. În plus, spectatorii din mediul online pot deveni, la rândul lor, personaje ale reprezentației, alături de actrița din rolul principal, Armine Vosganian, într-o poveste ce pornește de la un subiect la modă: descoperirea leacului împotriva îmbătrânirii.

„Generația 200” este un spectacol ce va avea loc sâmbătă, 12 decembrie, de la ora 17.00, pe Zoom. Spectacolul a mai avut o reprezentație în limba engleză în cadrul rețelei internaționale de arte performative IETM, aducând Buzăul pe harta internațională a Artelor Performative și bucurându-se de interacțiunea cu spectatori din țări precum China și Marea Britanie.

Mai multe detalii despre acest spectacol inedit ne-a oferit Marina Hanganu, se­cretar artistic al teatrului buzoian.

„Subiectul abordat are la bază deja mai multe cercetări științifice”

Ce-ar fi dacă îmbătrânirea nu ar mai reprezenta o ­pro­blemă? Dacă cercetătorii ar descoperi „leacul” pentru acest proces? Cum ar arăta ome­nirea? Parte joc, parte prezentare științifică, acest spectacol te va îndemna să îți imaginezi viitorul.

„Astăzi sunt la modă așa-numiții viitorologi, oameni de știință care își imaginează lumea de mâine. Oameni precum Harari sau Elon Musk. De aceea, ne-am propus să abordăm acest subiect al <lea­cului>împotriva îmbătrânirii, care are la bază deja mai multe cercetări științifice”, a declarat, pentru OPINIA, Marina Hanganu, secretar artistic al Teatrului „George Ciprian”.

Cum te poți înscrie la spectacol

În ceea ce privește implicarea publicului în cadrul spectacolului conceput ca un „oneman-show” cu Armine Vosganian, acesta va trebui să completeze în prealabil un formular de înregistrare și să răspundă la trei întrebări: https://forms.gle/tCTtFQY2EPh7QC3M8. Participarea este GRATUITĂ.

Înregistrarea este deschisă doar până vineri, 11 decembrie, ora 20.00, pentru că organizatorii au nevoie de timp pentru a lucra pe baza răspunsurilor din formular. Spectatorii vor primi linkul de Zoom pe mail în ziua spectacolului. Spectacolul va fi înregistrat pentru arhiva teatrului (filmare privată), dar NU va fi difuzat în mediile de socializare.

„Este un tip de spectacol ce oferă publicului șansa de a interveni în timpul reprezentației. În cazul nostru o vor putea face prin voturi, pe Zoom, și răspunzând la întrebările dinaintea spectacolului. De asemenea, spectatorii vor putea trimite fotografii pe care le putem folosi în spectacol și pot crea astfel personaje. Este un spectacol interactiv și vom lucra și pe baza întrebărilor publicului. Voturile exprimate de public vor influența într-o oarecare măsură acțiunea spectacolului. Totuși, acesta va avea la bază o structură fixă, așa cum este și normal”, a mai declarat Marina Hanganu.

„Mi-am propus să pun publicul pe gânduri și să studiez cum funcționează convențiile teatrale în mediul online”

Potrivit secretarului artistic al Teatrului „George Ciprian”, varianta în limba engleză a spectacolului s-a bucurat de participarea a aproximativ 30 de persoane din mediul online.

„Spectacolul s-a jucat în luna octombrie într-o variantă în limba engleză în cadrul rețelei IETM și s-a bucurat de interacțiunea a 30 de persoane din diverse țări, începând din Marea Britanie și până în China. Diferența a fost că au ­exis­tat și oameni din zona teatrului care au intrat în pielea <futuriștilor>, folosindu-se de costume și fundaluri ceva mai elaborate”, a mai declarat cea care a scris și a regizat producția „Generația 200”.

Întrebată care este scopul unei astfel de producții în care spectatorii se află în mediul online și pot interveni în povestea spectacolului, Marina ne-a dezvăluit că a urmărit două lucruri: „Pe de o parte, am vrut să transmitem publicului rezultatul cercetărilor științifice legate de subiectul stopării procesului de îmbătrânire. Ne-am inspirat din aceste cercetări de ultimă oră și cu ocazia acestui spectacol publicul le va afla. Ne-am propus să punem ­pu­blicul pe gânduri. Dacă s-ar ­rea­liza o extindere a duratei de viață, societatea ar fi afectată și noi toți ar trebui să facem față acestei provocări. Tot­odată, din punct de vedere artistic, prin acest spectacol îmi doresc să studiez cum fun­cționează convențiile teatrale în mediul online”, a mai declarat Marina Hanganu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker