vineri, 16 aprilie 2021

Buzoienii, invitaţi pe ,,Planeta Viselor Pierdute“, la Teatrul ,,G. Ciprian“

Un subiect sensibil, tratat într-o manieră transnaţională, care prezintă rolul pe care tehnologia îl joacă în vieţile unei familii care se confruntă cu ­emi­grarea, o componentă insuficient cercetată până în acest moment.

Despre asta este vorba în „Planeta Viselor Pierdute”, un spectacol de teatru atipic, inclus în proiectul Tele-Encounters, ce a beneficiat de o finanţare europeană în valoare de 200.000 de euro. Proiectul iniţiat de Teatrul „G. Ciprian” se derulează în parteneriat cu Spania şi Portugalia.

 

Povestea unei familii des­părţite de fenomenul migra­ţiei

„Planeta Viselor Pierdute” spune povestea unei familii despărţite de fenomenul migra­ţiei. Pentru a-şi putea întreţine familia, Carmen a plecat în Spania, iar soţul ei, George, şi fiica lor de şapte ani, Betty, au rămas în Buzău. De-a lungul celor aproximativ 90 de minute, spectatorii vor parcurge mai mult de o decadă din viaţa personajelor principale, cu visele, aşteptările sau decepţiile inevitabile, într-o lume în care distanţa de celălalt devine tot mai mediată de tehnologie.

Spectacolul „Planeta Vi­selor Pierdute”, regizat de românii Marina Hanganu, Ion Mircioagă  şi de spaniolul Javier Galindo a avut premiera mult-aşteptată la Teatrul „George Ciprian” pe  6 iunie, cu două reprezentaţii. Cei care nu au avut posibilitatea să vadă spectacolul, o pot face pe 25 iunie, de la ora 12,00, având ocazia să ia parte la o experienţă teatrală aparte, în care tehnologia de ultimă generaţie şi talentul actorilor se vor uni pentru a spune o poveste emoţionantă.

Spectacolul se va juca simultan pe scena Teatrului „George Ciprian” şi pe cea a Teatrului Fundación Caja Mediterráneo din Murcia, Spania.

„Inspirat din interviurile cu emigranţi români”

„Spectacolul este inspirat de interviurile cu emigranţi români din Spania şi familii rămase acasă, dar nu reprezintă o poveste reală. Interviurile doar ne-au oferit o matrice de lucru, o frescă (desigur, parţială) a realităţilor migraţiei şi ne-au ­sti­mulat imaginaţia. Povestea noastră şi forma tehnologizată pe care o îmbracă sunt strâns legate structural şi conceptual şi îşi propun să transmită emoţie. Acest tip de spectacol telematic este de trei ori mai riscant decât teatrul obişnuit! Vorbim de două spectacole într-unul singur, de două naraţiuni de pe <planete> diferite, aduse împreună de firul magic, dar încă fragil, al tehnologiei”, a spus buzoianca Marina Hanganu, regizorul şi directorul artistic al proiectului.

„Vrem să punem în discuţie destinul familiei într-o vreme în care distanţele de mii de kilometri dintre frate şi soră, tată şi fiică ameninţă să se banalizeze. Spectacolul nostru mă pasionează şi fiindcă una dintre teme e felul în care uşurinţa comunicării influenţează relaţiile dintre oameni”, a declarat Ion Mir­cioagă, co-regizor al spectacolului.

Intrarea va fi gratuită, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare la adresa de mail: tele.encounters.teamwork@gmail.com. Spectacolul se joacă pe gradene (maxim 60 de persoane), iar accesul publicului se va face prin culise. Spectacolul va fi urmat de o discuţie cu ­pu­blicul. Din distribuţie fac parte Andreea Darie, Ruxandra Oancea, Radu Solcanu, Tony Blaya şi Ana Polo. Proiectul co-finanţat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene este realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Buzău.

loading...