luni, 01 iunie 2020

Buzoienii care suferă leziuni iremediabile la şold, genunchi sau umăr vor beneficia de protezare gratuită

• Pentru că Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău a intrat în Programul Naţional de Endo protezare

Ajutor substanţial pentru  buzoienii care suferă leziuni iremediabile la şold, genunchi sau umăr. Aceştia vin vor mai trebui să îşi cumpere singuri dispozitivele extrem de scumpe, şi nici Spitalul Judeţean nu va mai trebui să acopere o parte din sumă, aşa cum se întâmpla până acum. Aceste fonduri suportate până acum de Spitalului Judeţean Buzău vor putea fi redirecţionate către investiţiile pe care conducerea acestei instituţii doreşte să le facă pentru îmbunătăţirea serviciilor către pacienţi.

Astfel, pe de o parte, Spitalul Judeţean Buzău este degrevat de unele cheltuieli, iar pe de altă parte, la fel de important, sau poate chiar cel mai important este faptul că bolnavii care suferă leziuni iremediabile la şold, genunchi sau umăr vor putea beneficia de protezare gratuită prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Buzău. Dacă până acum o parte din bani erau suportaţi de Spitalul Judeţean, iar o parte era achitată de pacient, odată cu intrarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău în Programul Naţional de Endoprotezare, protezarea este achitată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în limita fondurilor alocate de Casa Naţională.

Medicul Florentina Morariu, din cadrul CJAS Buzău, spune că au fost alocaţi bani parţial pentru trimestrul al II-lea şi că vor fi alocaţi parţial şi pentru trimestrul al III-lea. Potrivit aceleiaşi surse, solicitarea de finanţare făcută de CJAS Buzău către Casa Naţională a fost făcută luându-se în calcul numărul orientativ de pacienţi care au avut astfel de probleme în anul precedent.

Registrul Naţional de Endoprotezare a fost fondat de Ministerul Sănătăţii prin Programul Naţional de Sănătate Publică, sub denumirea „Prevenţie în ortopedie şi traumatologie“.

Scopul principal al registrului este acela de a ţine o evidenţă strictă a implanturilor ortopedice primare şi de revizie. Registrul funcţionează pe principii neconcurenţiale, datele privind pacienţii fiind confidenţiale. Înregistrarea datelor se bazează pe raportări individuale pentru fiecare pacient. Registrul înregistrează atât datele despre intervenţia chirurgicală primară, cât şi despre cea de revizie a implantului primar.

Potrivit Ordinului nr. 245/ 31.03.2017 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative, spitalele din ţară, prin secţiile de ortopedie-traumatologie, trebuie să raporteze situaţia privind activitatea de endoprotezare (şold, genunchi şi implante segmentare de coloană) către Registrul Naţional de Endoprotezare.

,,Spitalul de Urgenţă Buzău a îndeplinit criteriile de includere în acest program şi a raportat situaţia acestor cazuri, astfel că s-a obţinut aprobare pentru includerea secţiei de Ortopedie-Traumatologire în Programul Naţional”, se arată pe siteul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.

Tot acolo sunt nominalizaţi şi medicii  secţiei de Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău care vor pune în aplicare programul: dr. Sergiu Danilescu, dr.  Ion Japie, dr. Dragoş Porumb, dr. George Ovidiu Vulpe, dr. Sergiu Jgumă, dr. Dan Mihai.

Cine poate beneficia de endorotezare

Potrivit informaţiilor prezentate pe siteul Spitalului Judeţean Buzău, pacienţii care pot beneficia de endoprotezare sunt: pacienţi tineri cu poliartrită reumatoidă sau spondilită anchilopoietică cu pierderea articulaţiilor periferice; pacienţi tineri cu sechele posttraumatice ori după artrite specifice sau nespecifice; pacienţii vârstei a treia care suferă de maladii degenerative invalidante; pacienţi în etate care fac fracturi de col femural, extremitatea superioară a humerusului sau cot.

Accederea la aceste tratamente de endoprotezare se va face pe baza de programare şi vor fi definite criteriile de prioritate, se mai arată pe siteul  Spitalului Judeţean Buzău

loading...
error: Content is protected !!