Cultură

Buzoianul Vladimir Păun, la Bienala de Artă de la Florența

Este cunoscut drept arhitectul care a realizat pentru Prințul Charles proiectul unei ferme, în Suceava, pentru copii defavorizați. Buzoianul Vla­dimir Păun încearcă acum să devină cunoscut și prin lucrările sale de artă plastică, motiv pentru care s-a înscris, în urmă cu trei săptămâni, la una dintre cele mai prestigioase ­ma­nifestări din lume dedicată diferitelor forme de exprimare artistică contemporană. Este vorba despre Bienala din Florența, ajunsă la cea de a XII-a ediție, unde buzoianul a primit acceptul să expună în perioada 18-27 octombrie.

„Am depus inițial patru lucrări de pictură la secțiunea Artă Plastică a Bienalei din Florența și am primit răspuns favorabil. Apoi, am trimis și la secțiunea Arhitectură patru proiecte, iar comisia de curatori mi le-a acceptat. Este vorba despre lucrări imobiliare, locuințe individuale, care continuă ideea proiectului meu început la Uniunea Arhitecților din România, prin care încerc să conving oamenii să excludă kitschul din amenajările interioare, înlocuindu-l cu obiecte de artă plastică. Aceste patru lucrări de arhitectură imobiliară sunt realizate în stil minimalist, cubist. În ceea ce privește lucrările de artă plastică, mi-au fost acceptat la Florența patru lucrări, ulei pe pânză, figurativ-abstracte”, a declarat Vla­dimir Păun.

„O recunoaștere a celor 15 ani de muncă”

Bienala de la Florența a fost înființată în anul 1990 ca o manifestare care se vrea un loc de dialog între artiștii contemporani și public. De atunci, aproape 6.000 de artiști din mai mult de 100 de țări au participat la Bienala din Florența ca expozanți. Parti­cipanții vor concura pentru premiul „Lorenzo Magnificul”, acordat de un juriu internațional format din personalități marcante ale artei și culturii, și pentru premiul „Leonardo da Vinci”, la secțiunea Arhitectură.

„Este cel mai important eveniment din cariera mea de până acum și o recunoaștere a celor 15 ani de muncă. Mă gândesc la cele două premii, dar și simpla prezență acolo este o reușită pentru mine, ținând cont că Florența este punctul zero al artei universale, acolo unde Leonardo da Vinci și Michelangelo purtau dezbateri. Vreau să le mulțumesc în mod special profesorilor Tiberiu Stănescu și Mioara Magelona Păun care m-au susținut din punct de vedere moral pentru această participare, fiind doi profesioniști capabili să asigure ceea ce se numește <art coaching >”, a mai declarat buzoianul.

Florența este probabil ultimul oraș conservat al Renașterii din lume și este considerat de mulți ca fiind capitala italiană a artei. Acesta a fost locul de naștere sau de domiciliu a numeroase personalități istorice marcante, cum ar fi  Dante, Boccaccio, Leonardo da Vinci, Amerigo Vespucci, Botticelli, Niccolò Machiavelli, Brune­ll­e­schi, Michelangelo, Donatello, Galileo Galilei, Catherine de’ Medici, Antonio Meucci, Guccio Gucci, Salvatore Ferragamo, Roberto Cavalli, Florence Nightingale și Emilio Pucci. Orașul Florența oferă o gamă largă de colecții de artă, în special cele găzduite de Palazzo Pitti și de la Galeria Uffizi, care primește aproximativ 1,6 milioane de turiști pe an.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker