Actualitate

Buzoianul Robert Vlad, premiat la Festivalul-concurs „Doina Bărăganului”

În perioada 3-4 aprilie, la Slobozia a avut loc cea de-a VI-a ediție a Festivalului-concurs național de folclor „Doina Bărăganului”, un adevărat regal de muzică populară, talent și emoție. Buzoianul Robert Daniel Vlad, elev al Liceului „Alexandru Marghiloman” la profilul „Matematică-Informatică”, a fost premiat în această competiție care a reunit, după o preselecție riguroasă, tineri interpreți din toate zonele țării.

Elevul buzoian a obținut un prestigios loc II, competiția, de un înalt nivel fiind jurizată de specialiști de renume:  Elise Stan, doctor în etnomuzicologie, realizator de emisiuni radio și  la Televiziunea națională, președinte al juriului, Gheorghiță Nicolae, etnomuzicolog, interpret de folclor, realizator al emisiunii TVR „Tezaur Folcloric”, Daniela Gibescu, reprezentant al casei de discuri „Electrecord”, Valentin Marin, etnomuzicolog, manager al postului de radio Antena Satelor, Ileana Vieru, realizator emisiuni de Folclor la Antena Satelor, Cristian Obrejan, doctor în muzică, dirijor al Orchestrei „Brâulețul” din Constanța, și Daniel Trifu, interpret de muzică populară și manager al Centrului Cultural „Ionel Perlea” din Slobozia.

Sunetele muzicii, frumusețea și autenticitatea portului popular prezentat de participanţi  au impresionat  publicul ialomiţean, fiecare concurent încercând şi reuşind în mod remarcabil să aducă în fața spectatorilor bogăţiile spiritualităţii folclorice ale zonei pe care o reprezintă. Prima seară de concurs s-a încheiat cu recitalurile oferite de Ingrid Boengiu, laureata ediției precedente, și invitații speciali Zorina Bălan, Angelica Flutur, Gabriel Dumitru, Paul Ananie. Gala laureaților a avut loc a doua zi, câștigătorii acestei ediții fiind: Trofeul Festivalului – Nicole Dumitrașcu (Ialomița), Premiul I – Didi Ionuț Cojocariu (Suceava), Premiul II – Robert Daniel Vlad (Buzău), Premiul III – Erika Daria Zgârdău (București), Mențiuni – Georgiana Mădălina Avădănei (Iași) și Luiza Ștefania Muscalu (Iași.)

Tânărul buzoian s-a prezentat în concurs cu doina „Arde soarele văpaie” din repertoriul Georgianei Mănăilă și cu melodia  „Pentru mândra care-mi place”, din repertoriul interpretului buzoian Nicolae Oprișan. Costumul popular îl are însă primit în dar de la Vali Crețu, căreia îi mulțumește. „Restul costumului”, mărturisește Robert, „este meritul mamei mele”.

Premiul obținut la Ialomița nu este singurul din cariera sa artistică, care a început la vârsta de 7-8 ani, cu o pauză de vreo doi ani pe care a luat-o în perioada în care a intervenit schimbarea de voce. A început să cânte mai întâi la Ansamblul „Drăgăicuțele”, cu îndrumătoarea Flori Popescu, pentru ca mai apoi, din clasa a IX-a, să se pregătească la București cu Narcisa Băleanu. Orele de pregătire care au sporit performanța  interpretării sale sale s-au concretizat în numeroase premii. Amintim aici doar premiile de anul trecut:  locul III la Festivalul „Benone Sinulescu”, locul I la Festivalul  „Maria Văduva” Ploiești,  locul II la Sibiu, la Festivalul „Cânt și joc pe Hartibaci”, cu același juriu de renume. Mai adăugăm și Premiul special „Dan Moisescu”, obținut  la Constanța, în 2022. Anul trecut, buzoienii i-au putut asculta melodiile în târgul Drăgaica.

Robert se pregătește acum pentru examenul de Bacalaureat, iar după absolvire nu va continua pe acest drum decât în măsura în care acest lucru va fi doar un hobby. Mărturisește că va  continua pe Informatică, în timp ce „muzica, folclorul autentic, va rămâne pasiunea mea de suflet. Am cel mai mare respect pentru folclorul autentic și pentru cei care au cântat acest folclor înaintea mea și, de aceea, întotdeauna îmi voi reprezenta cu mândrie zona din care provin prin port și cântece. Țin să mulțumesc foarte mult și marilor interpreți din zona Buzăului care mi-au permis să cânt în festivaluri cântece din repertoriul lor: domnul Nicolae Oprișan, doamna Viorica Sandu și, bineînțeles, regretatul interpret Benone Sinulescu”.

Articole similare