Educație

Buzoianul Luca Pană, medalie de aur la Olimpiadă Balcanică de Matematică pentru Juniori

Buzoianul Luca Pană este unul dintre cei trei elevi care, anul acesta, au adus României medalii de aur la Olimpiadă Balcanică de Matematică pentru Juniori. Informația a fost făcută publică de fosta profesoară a buzoianului, Gabriela Toader.

Cea de a 24-a ediție a olimpiadei s-a desfășurat pe 11 septembrie în sistem online, din cauza pandemiei, și s-a bucurat de participarea mai multor țări, printre care Bulgaria, Azerbaijan, Turcia, Macedonia, Serbia, Arabia Saudită, Bosnia, Cipru etc.

România a obținut 3 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz. Una dintre medaliile de aur au fost câștigate de buzoianul Luca Pană.

Absolvent al Școlii nr. 1, Luca este clasa a X-a la Liceul Internațional de Informatică din București. Pentru că anul acesta, din cauza pandemiei, nu s-a putut desfășura Olimpiada Națională de Matematică, s-a decis să se țină cont de rezultatele de anul trecut de la lotul lărgit din care buzoianul a făcut parte când era elev în clasa a VIII-a la Școala nr. 1 „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu”. Buzoianul este deținător, în 2017 și 2018, al medaliei de aur la Olimpiada Națională de Matematică și al medaliei de argint în 2019. După absolvirea liceului, Luca spune că se gândește dacă va alege o carieră în Matematică sau în Teologie.

Olimpiadă Balcanică de Matematică pentru Juniori a avut loc online, pe 11 septembrie, în centre de matematică ale țărilor balcanice și ale celor invitate. Organizarea internațională a fost asigurată de Societatea de Matematică a țărilor Sud-Est Europene, iar elevii români au susținut proba la Facultatea de Matematică și Informatică a Universitații din București, prin sprijinul Societății de Științe Matematice din România.

Echipa României a fost formată din șase membrii: David-Andrei Anghel, Iustinian-Cristian Constantinescu, Dinu-Alexandru Iosifescu, Robert Dragomirescu, Gabriel Turbincă și Luca Pană. Echipa a fost condusă de profesorii Andrei-Alex Eckstein (Leader), Marius Mîinea (Deputy Leader), ajutați de profesorul Dănuț Aramă (Observer).

Selecția elevilor a fost făcută pe baza rezultatelor obținute anul trecut în probele de selecție pentru concursuri internaționale. Menționăm că în acest an etapele pe județ și naționale ale olimpiadelor nu s-au desfășurat.

Articole similare