sâmbătă, 16 ianuarie 2021

Buzoianul Iulian Stoica, fotograful care încearcă să surprindă „chipul” lui Dumnezeu în oameni

Expoziție inedită de fotografie astăzi, 21 ianuarie (ora 17,00), la Centru Cultural „Al. Marghiloman”. „În fața unui Dumnezeu” este o expoziție care vrea să demonstreze că divinitatea se află în fiecare din noi. Fotograful buzoian Iulian Stoica a realizat fotografii în care a surprins fluctuație între diverse stări ale personajelor într-o singură imagine cu timp lung de expunere. Ideea unei expoziții cu o astfel de temă i-a ve­nit buzoianului în urma unui studiu realizat de cerce­tătorii de la Universitatea din Carolina de Nord, care au supus peste 500 de creștini la un studiu în cadrul căruia au fost puși să spună cum își imaginează că arată Dumnezeu.

„Oamenii cred într-un Dumnezeu care nu doar gândește ca ei, ci și arată ca ei”

Rezultatul studiului a arătat că majoritatea subiecților și-L imaginează pe Dumnezeu drept un bărbat alb a cărui față arată ca o combinație a tuturor preoților pe care i-au întâlnit. Aspectele fizice au reflectat părerile politice ale celor chestionați: liberalii au vizualizat un Dumnezeu feminin, în timp ce conservatori unul mai dur. Oamenii cu un aspect fizic atrăgător au vizualizat un Dumnezeu atractiv, tine­rii unul tânăr; până și rasa participanților a reprezentat o influență în alegerile făcute.

„Tendința oamenilor de a crede într-un Dumnezeu care seamănă cu ei înșiși este în concordanță cu prejudecata egocentrică. Oamenii deseori își proiectează credințele și trăsăturile asupra altora, iar studiul nostru arată că înfățișarea lui Dumnezeu nu face excepție. Oamenii cred într-un Dumnezeu care nu doar gândește ca ei, ci și arată ca ei. Singurul aspect care a făcut excepție de la regulă a fost sexul. Atât bărbații cât și femeile și-au imaginat un Dumnezeu masculin”, a declarat autorul studiului, Kurt Gray, profesor de psihologie la Colegiu de Arte și Științe de la UNC-Chapel Hill.

„Demersul meu fotografic nu are un scop teologic”

După ce a descoperit această cercetare, buzoianul a realizat propriul studiu, întrebând cunoscuții cum și-l imaginează pe Dumnezeu. A avut surpriza să constate că părerile sunt diverse, descoperind chiar o persoană cunoscută care asociază imaginea Divinității cu o întâmplare care a marcat-o în copilărie.

„Demersul meu fotografic nu are nicidecum un scop teologic, nici a încerca prin mijloace ­cri­minalistice să recompun figura văzută acum o jumătate de secol de o femeie, nu este nici cercetare sociologică. Căutarea, cu metode pur fotografice, este de fapt un vis, o himeră personală care nu are ca legătură cu faptele prezentate anterior decât punctul de pornire”, spune fotograful Iulian Stoica.

Fotograful și-a început activitatea acum mai bine de 25 de ani ca fotograf de portret în studio, apoi după o scurtă perioadă în care a lucrat ca fotoreporter a revenit la fotografia co­mercială. Expoziția „În fața unui Dumnezeu” conține o serie de portrete în care fotograful caută scântei ale divinității, scântei, care în opinia lui, se află în fiecare dintre noi.

 

loading...
error: Content is protected !!