Monden

Buzoianul Ionuț Ghinea regizează “Frumoasa și bestia” la Brăila

Iubitorii brăileni ai teatrului de păpuși au putut asista, recent, la premiera spectacolului ,,Frumoasa și Bestia”, regizat de buzoianul Ionuț  Ghinea. Premiera piesei s-a desfășurat cu prezența fizică a spectatorilor în sala Teatrului de Păpuși ,,Cărăbuș” din Brăila.“Spectacolul, adaptare după Frații Grimm, vine în întâmpinarea iubitorilor de teatru de păpuși, copii și părinți deopotrivă, cu o variantă scenică în care atmosfera de basm este creată cu mij­loacele moderne ale teatrului de animație, în care se împletesc, în mod armonios, artele spectacolului: teatru, dans, muzică, dar și elemente din sfera noilor media. În cadrul acestui basm, am folosit diferite mijloace de expresie artistică, iar cu ajutorul tehnologiei multimedia am alternat planurile virtuale cu cele reale, fiind în acord cu tendințele actuale ale teatrului de animație și pentru o dinamică a spectacolului complexă și inedită, menită să incite spectatorilor curiozitatea și interesul pentru fiecare personaj”, spune Ionuț Ghinea, regizorul piesei.

Acest proiect a fost rea- lizat de Teatrul de Păpuși ,,Cărăbuș” Brăila, în parteneriat cu Universitatea Națio- nală de Artă Teatrală și ­Ci­nematografică ,,I. L. Caragiale” din București, în cadrul programului de studii Masterat-Teatru de Animație, cu sprijinul unei echipe profesio­niste, alcătuite din: coordonator proiect – conf. univ. dr. Daniel Stanciu, UNATC ,,I. L. Caragiale”, București; Marius Nițu – scenograf, pictor și sculptor; Codruț Bârsan – compozitor și fondatorul companiei ,,Chicago Summer Opera”; conf. univ. dr. Lorette Enache, coregraf și profesor la Universitatea Națională de Arte ,,George Enescu” din Iași; Bogdan Ceangu – regizor de film.”Nu în ultimul rând, doresc să le mulțumesc managerului Tea­trului de Păpuși Brăila, doamnei Daniela Mihovici, care își îndreaptă atenția către evo­luția și desăvărșirea echipei pe care o conduce și care, de asemenea, mi-a acordat încre­derea și sprijinul de a debuta în calitate de regizor, precum și domnului rector al UNATC I. L. Caragiale București, profesor univ. dr. Liviu Lucaci, care ne-a susținut în demersul nostru și ne-a facilitat condițiile de filmare, punându-ne la dispoziție noua sală 3D și aparatura tehnică necesară. Vă mai aștepăm alături de noi într-un periplu de poveste!“, a mai spus tânărul regizor buzoian.

Reamintim că Ionuț Ghinea este absolvent al Liceului de Artă ”Margareta Sterian” din Buzău, promoția 2008, și al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinema­tografică ,,IL Caragiale” – Actorie, promoția 2011. El a absolvit un Master în Teatru de animație la UNATC (2019-2021) și unul în Arta actorului la Universitatea de Arte din Târgu Mureș (2012-2014). Ionuț Ghinea este actor la Teatrul Țăndărică (2011-2012), Teatrul Metropolis (2016-prezent) și fondator al Teatrului Copilăriei din Buzău.  Buzoianul a fost distribuit și în filmul lui Cristian Mungiu inspirat după cazul de la Mănăstirea Tanacu, ,,După dealuri”, film premiat la Festivalul de la Cannes.

Articole similare

error: Continut protejat!!