Educație

Buzoianul George Cristian Ardeleanu, medalie de aur la Olimpiada Internațională de Fizică

Trei medalii de aur și două de argint a obținut lotul de elevi ai României la Olimpiada Internațională de Fizică.

Cele trei medalii de aur au fost câștigate de Vlad Ștefan Oros, de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara, de Tudor-Gabriel Mocioi, de la Colegiul Național „Tudor Vianu” din București, și de buzoianul George Cristian Ardeleanu, de la Liceul Internațional de Informatică din București (ICHB).

De asemenea, una dintre medaliile de argint a fost câștigată de Antonia-Alma Ghiță, de la Liceul Internațional de Informatică din București, iar cealaltă de către Ștefan Ștefănescu, de la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” din Onești.

Conf. univ. dr. Sebastian Popescu de la Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost cel care a coordonat echipa României, care a concurat cu alte 75 de țări. Acesta  s-a ocupat și de organizarea și desfășurarea Olimpiadei Naționale de Fizică și de selecția lotului național. Olimpiada a avut loc în perioada 17-24 iulie 2021, în Lituania.

Ediția de anul acesta s-a desfășurat cu ajutorul Societății Române de Fizică, împreună cu sprijinul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universității de Vest din Timișoara, Universității București, precum și a Departamentului de Fizică de la Universitatea din Craiova. Fundația eMag a fost partenerul oficial al Olimpiadei Naționale de Fizică 2021, au scris cei de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași pe pagina instituției.

Un tânăr de aur al Buzăului

George Cristian Ardeleanu este, fără îndoială, unul dintre tinerii de aur ai Buzăului, dar care a ales să învețe la București, la Liceul Internațional de Informatică, o instituție de învățământ care pregătește tinerii în mod special pentru asemenea performanțe.

Palmaresul lui Ardeleanu este, într-adevăr, impresionant. În anul 2016, ca elev al Școlii nr. 11, obținea medalia de aur la Olimpiada Naţională de Fizică. Un an mai târziu, el își adjudeca medalia de bronz la juniori la Olimpiada Internaţională de Astronomie din octombrie 2017.

În luna octombrie 2019, când era deja elev în clasa a IX-a la Liceul Internațional de Informatică, George Cristian Ardeleanu era unul dintre cei doi elevi din lotul României care au obținut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie. Un an mai târziu, buzoianul a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Fizică Distribuită, care s-a desfășurat la Moscova în perioada 7-15 decembrie 2020.

Articole similare