luni, 25 mai 2020

Buzoianul Bogdan Adrian Lefter: „Este o responsabilitate să reprezinți România în diferite colțuri ale lumii. În funcție de ce faci acolo, așa va fi percepută și țara ta”

O nouă prezență internațională pentru artistul buzoian Bogdan Adrian Lefter în cadrul unui simpozion de sculptură a luat sfârșit la sfârșitul lunii trecute. Bogdan a reprezentat România la Simpozionul de Sculptură din Aparan, Armenia, unde au participat aproape 20 de artiști din țări precum Australia, Chile, Iran, Rusia, Germania, Belgia, Irlanda etc. Fiecare artist a fost liber să își aleagă o temă anume, iar buzoianul a ales să rea­lizeze o sculptură care să atragă atenția asupra ororilor războiului.

„A fost pentru prima dată pentru mine când am ajuns în Armenia. La Simpozion au participat sculptori și artiști muraliști. Am fost singurul artist din România și am ales să realizez o sculptură de 4,7 metri X 1,2 metri, din tablă neagră și inox, intitulată War Tears. O lucrare complexă, realizată în doar 14 zile fără niciun ajutor. Toate lucrările sunt acum grupate într-un singur loc, dar în următorii doi, trei ani, ele vor fi amplasate în oraș. Ei vor să creeze din Aparan un centru artistic, să dezvolte turismul. Este un proiect pe termen lung”, a declarat artistul.

Invitație fără răspuns către ambasada României 

Bogdan Adrian Lefter este artistul buzoian care, până la vârsta de 36 de ani, a reușit să se evidențieze prin lucrări de sculptură importante, precum bustul lui Corneliu Coposu din Parcul Tineretului București, ansamblul sculptural din inox de la intrarea în Buzău, rinocerul gigant din Changchung, China etc. De asemenea, la sfârșitul anului trecut, Bogdan a fost invitat să realizeze o sculptură în Egipt, la un eveniment desfășurat sub patronajul președintelui țării. Buzoianul a ținut să însoțească acea lucrare cu un simbol românesc, harta României.

„Fiecare artist și-a invitat la eveniment ambasadorii, dar nu a venit niciunul. Și eu am trimis o invitație la Ambasada României în Armenia. Din câte am înțeles, ambasadorul ar fi fost retras și nu a fost nimeni dispus să vină. Pentru mine fiecare prezență la un simpozion internațional este diferită. Mă simt mândru să pot reprezenta România și aș vrea să pot să îmi las lucrările în toată lumea. Este ca și cum lași o parte din tine și din România peste tot. Se pune mare accent la astfel de simpozioane pe țara de unde vii. Este, totodată, o responsabilitate destul de mare să mergi în diferite colțuri ale lumii să reprezinți România. În funcție de ce faci acolo și cum te comporți, așa va fi percepută și România și oamenii din țară”, a mai declarat buzoianul.

loading...
error: Content is protected !!