Actualitate

Buzoianca Melania Tudose, „avocat” pentru sănătatea femeilor

Buzoianca Melania Tudose a fost unul dintre speakerii la Conferința internațională „Manifest pentru moașe și drepturile femeilor la naștere” ce a avut loc la Cluj-Napoca. Este cea de-a doua ediție a acestui eveniment internațional și, spune Melania Tudose pe rețelele sociale, cu aceasta s-a mai făcut „un pas important pentru ca fetele, femeile, nou-născuții și familiile din România să aibă parte de o îngrijire de calitate și acces la serviciile de care au nevoie”. Aflăm astfel că evenimentul a reunit întreaga echipă materno-infantilă și a făcut un prim pas pentru o colaborare interprofesională adecvată pentru îmbunătățirea serviciilor și pentru respectarea drepturilor femeilor în acordarea îngrijirilor din sănătatea reproducerii. Primele concluzii ale conferinței au fost obținute din  feedback-ul primit din partea participanților și este menționat, de asemenea, în postare de Melania Tudose:  „Nivelul de satisfacţie a fost unul ridicat, cei prezenți au apreciat pozitiv organizarea, workshop-urile, speakerii şi temele abordate de aceştia. De asemenea, participanții au apreciat nivelul științific, dar și armonia acestui eveniment, considerând contribuţia acestei conferinţe un mare plus în dezvoltarea lor profesională şi în desfășurarea activităților lor în slujba femeilor și familiilor lor”, spune Melania Tudose, cea care de foarte mulți ani desfășoară activitate pentru reabilitarea, consolidarea și promovarea profesiei de moașă în România ca furnizor de îngrijire primară pentru femeia gravidă și nou-născut, conform celor mai bune practici internaționale”.

Moașele sunt considerate esențiale pentru reducerea mortalității materne și a noilor născuți, iar Melania Tudose este recunoscută la nivel național și internațional ca „luptătoare” pentru profesia de moașă și pentru drepturile femeilor la o sănătate mai bună prin recunoașterea și implementarea îngrijirilor legate de moașă.

Tudose a dat o declarație pentru radiocluj.ro despre tema conferinței și despre rolul și nevoia de moașe în România în care a explicat faptul că „Manifest pentru moașe și drepturile femeilor” înseamnă că „ne dorim o sănătate a reproducerii în România la cote ideale, așa cum există în alte țări europene. Nu putem despărți moașa de femei, pentru că moașa este cel mai bun avocat al femeilor, oricând vorbim despre sănătatea reproducerii. Dacă vorbim despre manifest pentru moașe, ne referim la faptul că avem nevoie de ajutorul autorităților în România, de ajutorul femeilor din România pentru poziționarea moașei pe locul pe care îl merită și pe locul pe care România are nevoie de moașe. Dacă vă uitați în curtea altor
țări, veți observa țări care au indici ai sănătății reproducerii foarte buni. Veți observa că acolo moașa este pilonul principal în medicina primară în domeniul sănătății reproducerii”
.

Melania Tudose are peste 40 de ani de experiență ca moașă clinician, peste 5.000 de nașteri asistate și peste zece ani ca lector academic în obstetrică, fiind mentor pentru studenți și tinere moașe în practica clinică obstetricală. Ea deține un doctorat în medicină, o diplomă de master în Consiliere Genetică și, în calitate de cercetătoare, se concentrează în principal pe drepturile femeilor la servicii reproductive sigure și pe profesionalizarea obstetricii. Este președinta Asociației Moașelor Independente din România și vicepreședinta Asociației Europene a Moașelor (European Midwives Association – EMA). De fapt, este prima moașă româncă din Consiliul European al Moașelor care a publicat cercetări într-o revistă internațională din Thomson Reuters, profesor/mentor pentru studenții moașe locale și internaționale care s-au dezvoltat și inclus în un program de studiu pentru moașe – „Arta moașelor (abordarea holistică)”. Melania Tudose este și membră a Comitetului Editorial al Jurnalului European de Obstetrică și copreședintă a celui de-al 7-lea Congres European privind Asistența Intratpartum (ECIC) Madrid 2025.

Articole similare