marți, 26 mai 2020

Buzoianca Andreea Zota a absolvit Universitatea Coventry cu cea mai înaltă distincție din învățământul britanic

   În preajma sărbătorilor, OPINIA își propune să vă aducă în atenție povești de succes ale buzoienilor care reușesc să ne reprezinte în afara țării în diferite domenii. Astăzi vă prezentăm povestea buzoiencei Andreea Marina Zota.

   În 2013, Andreea Zota stabilea o premieră în istoria Colegiului Hasdeu din Buzău. În acel an, trei buzoience, printre care și Andreea, au avut cea mai mare medie de absolvire (9.94), vorbind practic despre „trei șefi de pro­moție“. Departajarea avea să fie făcută în baza ultimelor zeci­male ale mediilor, astfel încât șef de promoție a fost numită Alexandra Teodora Oprea cu media 9,9475. Astăzi, după mai bine de trei ani, Andreea Zota demonstrează că rezultatul de la absolvirea Colegiului Hasdeu nu a fost o întâmpla­re, buzoianca făcând per­for­manță la Universitatea Coventry din Anglia, unde a studiat Drept Internațional. Recent, Andreea Zota a absolvit universitatea britanică cu cea mai înaltă distincție acordată de majoritatea facultăților din Anglia – „First-class honours“ -, ob­ținând, totoda­tă, și „premiul tutorilor de curs pentru cel mai bun student“. Mai mult, buzoianca a fost acceptată să lucreze în departamentul Finanțe al unui hotel ce face parte din cel mai mare lanț hotelier la nivel global.

   Andreea Marina Zota a vorbit pentru OPINIA despre experiența sa din Anglia și despre proiectele pe care le are. 

Reporter: Vorbește-mi des­pre diferențele dintre sistemul de învățământ românesc și cel din Marea Britanie, așa cum le-ai perceput tu.

Andreea Zota: Nu aș putea să fac o comparație între cele două sisteme de învățământ, deoarece eu nu știu cum e învățământul universitar ro­mânesc, dar pot spune că aici seriozitatea e la cote maxime. Securitatea examenelor e dras­tică, există un suprave­­ghe­tor la trei studenți, nu ai voie cu telefon sau ceas, sunt inclusiv camere de supraveghere. Profesorii sunt total dedicați meseriei, determinându-te să îmbrățișezi cu drag fiecare obiect de studiu.

Recunoscătoare profesorilor din Hasdeu

Rep.: Cât te-a ajutat în reușita din Anglia faptul că ai absolvit un liceu precum Hasdeul?

A.Z.: Fiind un caracter competitiv, faptul că am studiat într-un liceu cum e Hasdeul m-a ajutat sa îmi dezvolt și mai mult această calitate. Cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat atunci când am fost repartizată pe clase, în liceu, a fost să îl am diriginte pe domnul Solcan, cu care am studiat istoria. Un excepțional profesor, o „enciclopedie a istoriei“ aș zice, cu ajutorul căruia am aprofundat noțiuni ce mi-au fost de mare folos în anii de studiu ai studenției. De asemenea, le sunt recunoscătoare doamnei Amalia Voicu, cu care am studiat TIC (n.r., Tehnologia Informației și Comunicării) și mi-am obținut diploma ECDL, doamnei Anca Florea, cu care am făcut Logica, obiectul meu de suflet și care mi-a format o anumită gândire.  

Rep.: Ce înseamnă exact faptul că ai absolvit Universitatea Coventry cu „First Class“ și „premiul tutorilor de curs pentru cel mai bun student“?

A.Z.: „First Class“, în traducere liberă ,,prima clasa“ este echivalentul notei 10 la noi. „Course Tutors Prize“, adică „premiul tutorilor de curs“ reprezintă un certificat obținut în urma voturilor unanime ale profesorilor pentru cel mai implicat student al profilului, adică „drept inter­național“ (International Law).

„Aici profesorii sunt  interesați de cum gândești, nu al cui ești“

Rep.: Cum sunt percepuți studenții români în UK? Ce știu despre țara noastră?

A.Z.: Când am început cursu­rile aici, am concluzionat, rapid, că pe nimeni nu interesează în mod expres țara de proveniență. Ești un student, ai un număr și un nume și ești primit ca toți ceilalți. Suntem veniți aici din toate colțurile lumii și nu se fac diferențe. Sunt interesați de cum gândești și nu cine ești, al cui ești sau de unde vii! Am fost întrebată odată dacă am studiat în țara mea noțiuni juridice. Am explicat atunci tutorelui de curs, uimit probabil de nota obținută de mine, că în țara mea se studiază istorie, economie, ma­tematică, dar nimic juridic în timpul liceului. Nu e deloc simplu să studiezi într-o altă limbă, să faci conexiunile de traducere alături de cele de a gândi răspunsul, mai ales când îți alegi un profil despre care nu ai studiat nimic până atunci. În plus, alegând Anglia, a trebuit să încerc să deprind accentul britanic.

Rep.: Ce îți propui să faci în viitor din punct de vedere profesional?

A.Z.: Din ianuarie 2017 voi începe cursurile unui masterat în cadrul aceleiași universități. Datorita faptului că am obținut un job în departamentul Finanțe al unei companii renumite aici, Hilton Birmingham Metropole, am ales să abordez și acest domeniu și de aceea voi urma ,,Accounting and Financial Management“. Consider că lucrurile trebuie făcute cu pași mărunți și multă răbdare, încercând să te cunoști în primul rând pe tine însuți și, cu mult curaj și studiu, să urmezi calea care ți se potrivește cel mai bine, profitând în fiecare moment de oportunitățile apărute.

loading...
error: Content is protected !!