marți, 24 noiembrie 2020

Buzoianca Andreea Lăcătuş, prezentă la Festivalul BUZZ CEE cu un film-dizertaţie pentru Masterul în Cinematografie

Scurt-metrajul ”Bestia”, prezentat în cadrul festivalului internaţional de film ce a avut loc la Buzău în perioada 2-8 iulie, reprezintă proiectul de disertaţie al buzoiencei Andreea Lăcătuş din cadrul programului masteral ”Arta Regiei de Film”, pe care îl parcurge la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti.

Potrivit Andreei, filmul este inspirat dintr-o serie de evenimente reale care s-au petrecut, sub diverse forme, în câteva oraşe din România  – apariţia unui animal sălbatic în oraş -, iar subiectul i-a oferit ocazia buzoiencei de a construi o lume ficţională destul de efervescentă, cu mijloace minimale, ce prezintă mai multe perspective asupra unei întâmplări.

Este realizat împreună cu colegii mei de generaţie, echipa fiind completată de absolvenţi sau tineri profesionişti: imagine Matei Şopterean, montaj Georgiana Surugiu, sunet Cristian Călinescu, producţie Catinca Dorobanţu şi Cristian Dorobanţu, iar în stadii incipiente în producţie a fost implicată şi Ligia Ciornei. În etapa de post-producţie, coordonată de Georgiana Surugiu, monteurul filmului – o persoană extrem de talentată şi implicată – ne-a ajutat echipa CINETIC, din Centrul Internaţional de Cercetare si Educatie în Tehnologii Inovativ Creative)”, a detaliat Andreea.

Până în acest moment, filmul Andreei Lăcătuş a participat la următoarele festivaluri: Festivalul Internaţional “CinemaIubit”, Bucureşti, “Slow Film Festival”, Ungaria, “Transilvania International Film Festival” (TIFF), Cluj, “Shanghai International Film Festival”, China, “Balkan Film Food Festival”, Albania, “BUZZ CEE”, Buzău (în afara competiţiei); urmează o proiecţie în competiţia “Filmul de Piatra”, în Piatra Neamţ, iar realizatorii aşteaptră răspunsuri de la alte festivaluri la care a fost înscris filmul.  Ne bucură aceste selecţii, în primul rând pentru că ne ajută să cunoaştem profesionişti din domeniu şi ne mobilizează în pregătirea a noi proiecte în regim independent, pentru că, odată cu finalizarea studiilor, suntem pe cont propriu, iar lucrurile devin ceva mai complexe şi complicate”, a mai completat Andreea.  Buzoianca a mai precizat că anul acesta a fost extrem de activ, şi pare că va continua în acelaşi ritm.

În perioada următoare, Andreea va participa la şcoala de Vară ”Artă-n Casă”, organizată de Asociaţia Contrasens, unde, timp de două săptămâni, se vor organiza ateliere de management cultural, apoi va lua parte la “Sarajevo Talent Campus”, o platformă educaţională pentru tineri artişti din domeniul cinematografic din Sud-Estul Europei. Anul acesta au fost aproximativ 400 de aplicaţii, iar aproximativ 60 de persoane au fost invitate să participe la program. De asemenea, în urmă cu un an, împreună cu câţiva colegi, am deschis o asociaţie culturală, iar începând din toamnă vom desfăşura un proiect cultural într-o comună din Ialomiţa, după ce am obţinut finanţare din partea AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional). Proiectul este o ediţie-pilot a unei acţiuni mai ample pe care ne dorim să o desfăşurăm, <Prezent! Proiect de activare participativă a Căminului Cultural>. Timp de opt săptămâni, în Căminul Cultural din comună se vor desfăşura proiecţii de film, spectacole de teatru, lecturi publice, dar şi două workshopuri interdisciplinare teatru-film; unul pentru elevi şi tineri, şi unul pentru adulţi şi profesori, care vor învăţa să organizeze, la rândul lor, evenimente socio-culturale, scopul nostru fiind accesibilizarea culturii în medii mai puţin active din punct de vedere cultural-artistic şi încurajarea utilizării Căminelor Culturale ca spaţii vii, efervescente. Totodată, lucrăm şi în regim freelance şi suntem deschişi la orice propuneri de proiecte”, a completat mândră Andreea.

loading...
error: Content is protected !!