Actualitate

Buzăul, printre orașele cu cele mai accesibile prețuri din țară

Buzăul se află în a doua jumă­tate a clasamentului celor mai scumpe orașe din țară, semn că municipiul reșe­dință de județ se află printre cele mai accesibile din punct de vedere al prețurilor la alimentele de bază, salarii și prețul chiriilor. Concret, Buzăul ocupă locul 11 ca accesibilitate, în topul în care, la polul opus, se află București, Cluj Napoca și Brașov, cele mai scumpe orașe din țară, conform unei analize a HotNews.ro, pe baza prețurilor sus amintite. Cele mai ieftine orașe sunt, conform acelorași surse, Miercurea Ciuc, Alexandria și Bistrița.

Datele pentru această analiză au fost obținute de la Institutul Național de Statistică (INS) și sunt cores­punzătoare lunii august. Astfel, cele mai mici prețuri la cartofi erau în Târgoviște, Ploiești, Brăila, Slatina și Tulcea (sub 1,5 lei/kg), potrivit datelor culese de INS din piețele respectivelor orașe. La Arad, prețul era aproape triplu față de capitala județului Dâmbovița. Buzăul, Slobozia și Brăila aveau cele mai mici prețuri la roșii (aproximativ 3 lei/kg), iar laptele era ieftin în Piatra Neamț, Târgu Jiu și Reșița. Buzăul a înregistrat cele mai mici prețuri din țară la ouă, alături de orașele Târgu Mureș și Slobozia.

În privința chiriilor, care au cunoscut o creștere destul de mare în pandemie, Miercurea Ciuc, Alexandria și Bistrița sunt orașele cu cele mai permisive prețuri. Buzăul nu se numără prin­tre orașele cu cele mai permisive chirii, un apartament cu trei camere depășind 300 de euro, în condițiile în care salariul minim al buzoienilor este în jur de 500 de euro. Se știe deja că cele mai mari prețuri la chirii se înregistrează în București, Cluj Napoca și Brașov. Această scumpire a chiriilor a venit după ce prețul materialelor de construcții a crescut.

,,Conform datelor Eurostat, costul pentru cons­truirea de noi locuințe în UE a crescut cu 15% în perioada 2010-2019. Dintre statele din Europa Centrală și de Est, cele mai mari creșteri au fost observate în Ungaria (+47%) și în România (+46%). În acest context, mulți dezvoltatori din întreaga regiune nu sunt tentați să schimbe modelul de afaceri axat pe cons­trucția pentru vânzare”, conform CompariImobi­liare.ro.

Revenind la statistica privind prețurile alimentelor din luna august și clasamentul orașelor în care traiul de zi cu zi nu este atât de scump, se poate constata că brânza de oaie este unul dintre cele mai scumpe alimente atât în Buzău, cât și în celelalte județe din țară. Preț ridicat la Buzău a mai fost înregistrat la ardei gras și lapte.

În concluzie, putem spune că Buzăul este unul dintre cele mai accesibile orașe în privința prețurilor la alimente. Cu toate acestea, trebuie menționat că aceste prețuri ale alimentelor sunt direcționate de activitatea economică din fiecare județ. Astfel, având în vedere faptul că salariile din județ nu sunt foarte mari, nici prețurile din oraș nu sunt atât de ridicate, comparativ cu cele mai scumpe orașe din țară, unde și salariile sunt mari.

Articole similare