Economic

Buzăul, printre județele cu cele mai puține oferte de muncă de la începutul anului

Un număr de 14.000 de posturi la stat au fost scoase pe piaţa forţei de muncă, de la începutul acestui an, iar 90 la sută dintre acestea sunt funcţii de execuţie, conform unui studiu realizat de o platformă de recrutare online.

Astfel, datele jobradar24.ro, agregator de locuri de muncă din mediul privat şi de stat din România, dezvoltat de eJobs.ro, arată că puţin peste 800 de oferte sunt pentru funcţii de conducere. Comparativ, sectorul privat a avut aproximativ 200.000 de poziţii noi, deschise în acelaşi interval de timp pe platformă.

„Chiar dacă anul acesta a avut loc o blocare neașteptată a angajărilor din sectorul de stat, anunțată de autorități în luna mai, în continuare, suntem peste nivelul lui 2022, când au fost postate, la nivelul întregului an, circa 12.000 de poziții în aparatul de stat. Sigur că aici există mențiunea că, de la această măsură, au fost excluse sistemul sanitar și de învățământ, unde încă se pot face angajări”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.

Cele mai multe locuri de muncă vacante, respectiv 8.500, au aparținut instituțiilor locale, fiind urmate de primării, care primesc o categorie separată și care au cumulat aproape 2.000 de poziții deschise în prima jumătate de an. Urmează instituțiile județene, cu 1.500 de posturi și instituțiile naționale cu 827 de posturi care au fost vacante din ianuarie și până la 1 iulie. Unitățile militare au căutat să angajeze 628 de oameni, în timp ce Guvernul și ministerele au scos doar 125 de posturi în piață.

Cea mai mare nevoie de personal a fost în București și Ilfov (peste 2.900 de poziții deschise), urmate de Cluj (cu 894 de poziții), Iași (593), Constanța (545), Brașov (475) și Prahova (cu 447 de poziții).

Au fost însă și județe în care numărul de oferte postate, de la începutul anului și până acum, a fost sub 100. În această categorie intră Brăila, Bistrița Năsăud, Botoșani, Bacău, Buzău ori Călărași. Instituțiile care vin cu cele mai multe oferte pentru candidați, la nivel național, sunt primăriile, școlile, spitalele, liceele / școlile profesionale / colegiile tehnice / colegiile naționale și universitățile. Mai mult de jumătate dintre posturi sunt full time, iar aproximativ 1.600 sunt sezoniere sau pe bază de proiect.

„Înghețarea angajărilor la stat a întors atenția unui număr mai mare de candidați către sectorul privat, care atrage, lunar, peste 850.000 de aplicări. Acest lucru se întâmplă atât în orașele mari, dar și în orașele mici, unde statul continuă să fie un angajator cu oportunități limitate pentru candidați”, completează Bogdan Badea.

Lansată în anul 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România şi liderul pieţei locale de profil. Începând din anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internaţională de media localizată în Zurich, Elveţia. În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile aproape 34.000 de locuri de muncă, în timp ce portalul jobradar24.ro are agregate 1.800 de locuri de muncă la stat.

Articole similare