Actualitate

Buzăul, peste media pe țară la colectarea de plasmă autoimună

Buzoienii care au trecut prin boala generată de infectarea cu Covid 19 au dat dovadă de empatie cu cei mai puțin norocoși decât ei care se află în stare gravă la terapie intensivă. Așa au ajuns să doneze plasmă autoimună din ce în ce mai mulți, astfel încât, într-un top neoficial al donatorilor, Buzăul a intrat în Top10 în luna septembrie, iar la sfârșitul lunii octombrie urcase pe primul loc al acestui top.

 „10 (din cele 40 de) centre de transfuzie din România colectează plasmă convalescentă peste media națională (Arad, Argeș, Bistrița, Brașov, Buzău, Galați, Hunedoara, Maramureș, Ploiești, Zalău), în timp ce  17 spitale COVID-19, dintre cele 53 desemnate, sunt responsabile pentru administrarea a circa 65% din cantitatea colectată de plasmă convalescentă”, anunță Florin Hozoc, managerul (BPHD) Besmax Pharma Distribution (BPHD) ,  compania care a pus la dispoziție gratuit 18 aparate de plasmafereză ce au ajuns la tot atâtea centre de transfuzii din țară. Acesta a  comunicat noi date referitoare la activitatea de colectare a plasmei convalescente în România.

Peste 200 de pacienți vindecați de Covid-19 au trecut până acum pragul Centrului de Transfuzii de la Buzău pentru a dona plasmă, mulți dintre ei având chiar 4-5 donări la activ. Situația donării de plasmă la Buzău s-a îmbunătățit semnificativ din luna august, odată cu modificarea metodologiei de colectare.

Din păcate, Florin Hozoc anunță și vești mai puțin îmbucurătoare în ceea ce privește donarea de plasmă la nivel național.

„Cea mai mare problemă rămâne faptul că doar 20% dintre pacienții vindecați de COVID-19 care vor să doneze plasmă reușesc efectiv acest lucru.

De asemenea, doar 2 din 10 pacienți români cu o formă severă de COVID-19 primesc tratamentul cu plasmă, restul neavând acces din cauza cantităților reduse colectate.

Media de așteptare pentru primirea dozei de plasmă convalescentă este de 52 de ore, deși studiile arată că momentul optim pentru administrarea plasmei este la 48 de ore de la internarea în spital.

România colectează ineficient plasma convalescentă (doar 1,6 doze / donare), din cauza lipsei aparatelor de plasmafereză din centrele de transfuzie, precum și a personalul insuficient.

Trebuie notat și faptul că Ministerul Sănătății are întârzieri mari în respectarea obligațiilor asumate prin protocolul de donare a echipamentelor de plasmafereză, semnat în primăvară cu Besmax Pharma Distribution (în special obligațiile de raportare a datelor, de realizare a unei campanii de informare și de creare a unui registru al donatorilor)”, spune acesta pe pagina de socializare.

 

Articole similare