miercuri, 27 mai 2020

Buzăul, partener într-un proiect european dedicat stereotipurilor culinare, alături de Germania, Spania şi Franţa

Anul şcolar 2018-2019 a dat startul unei serii de noi proiecte Erasmus+ la Colegiul Economic, unul dintre ele este FIOL- Food in our lives. Proiectul se derulează pe o perioadă de doi ani, 2018-2020.

Activităţile acestui proiect sunt derulate de Colegiul Economic în parteneriat cu Berufskolleg Wirtschaft und Verwaltung-Ahaus (Germania), IES Nosa Senora dos Ollos Grandes-Lugo (Spania) şi Lycees Mousseron-Jurenil- Denain (Franţa).

În perioada 18-23 noiembrie 2018 a avut loc prima activitate de predare, formare şi învăţare desfăşurată în Franţa, Denain.

La reuniune au participat 24 de elevi şi 8 profesori din ţările partenere, Germania, Franţa, Spania şi România. Echipa României a fost formată din opt elevi-, Radu-Daniel Popa, Mihaela-Raluca Dobrişan, Ana-Maria Durbacă,

Ana-Ma­ria Mârzea, Cosmin-Mugurel Marin, Andrei-Ionuţ Neagu, Maria  -Teodora Petre, şi Luminiţa-Andreea Petcu- înso­ţiţi de doi profesori, Mihaela-Florentina Mirea şi Gabriela Jingan.

 Obiectivele urmărite au vizat studierea moştenirii şi stereotipurilor culinare, astfel, înaintea în­tâlnirii din Franţa, elevii au pregătit materiale vizând aceste teme, un vocabular, reţete tradiţionale de Paşte, Crăciun, compararea mâncărurilor specifice acestor sărbători sau alte evenimente sociale, diferenţe în ceea ce priveşte obiceiurile culinare, dar şi o scenetă care a avut la bază stereotipuri culinare în ţările partenere.

Startul activităţilor derulate în Franţa a fost dat de prezentarea participanţilor, a şcolilor implicate în proiect, dar şi a  regiunii gazdă. Grupul internaţional a vizitat producători locali, o fabrică de brânză, Maroilles, şi una de dulciuri,  Betises de Cambrai.

O altă activitate dinamică şi interesantă a fost atelierul de gătit, urmat de prezentarea studiului privind obiceiurile culinare ale tinerilor din ţările partenere, studiu realizat pe baza interpretării unui chestionar aplicat înaintea mobilităţii din Franţa.

Din program nu au lipsit vizitele culturale, prilej cu care elevii au descoperit frumuseţile regiunii. Zilele petrecute în Franţa au constituit o experienţă de învăţare pentru toţi elevii având în vedere că au cunoscut obiceiuri culinare specifice altor ţări europene.

 

loading...
error: Content is protected !!