marți, 09 martie 2021

Buzăul de ieri, Buzăul de astăzi

   Devenit „oraşul farmaciilor, al second hand-urilor şi al caselor de pariuri“, Buzăul rămâne, în arhive şi în amintirea celor mai în vârstă, locul vechilor comercianţi din Strada Târgului, al caselor cu arhitectură deosebită şi al oamenilor care au excelat în diverse domenii de activitate. OPINIA vă propune, în colaborare cu istoricul Valeriu Nicolescu şi pagina de Facebook ,,Buzăul vechi“, o rubrică permanentă sub forma unei incursiuni în istoria locală, o comparaţie a Buzăului din trecut cu cel de astăzi.
   (sursa fotografiilor: • colecţia OPINIA • Valeriu Nicolescu • Gabriel Petre • Buzăul Vechi • colecţia Aurelia Sprînceană, via Dorian Luparu (imagini de la sistematizarea anilor ‘60) • colecţia Alexandru Miriţă, via Andrei Daniel (imagini de la mijloc de anii ‘40 cu soldaţi nazişti şi Piaţa Daciei veche) • Doru Drăgoi (imagini anii ’70 Cuza Vodă şi blocurile Romarta în construcţie) • Ovidiu Nica (Casa Pionierilor şi imagini cu zona rondului Episcopiei la sistematizarea din anii ‘80).

   Având în vedere că Buzăul era aşezat într-o zonă cerealieră, că prin gara oraşului se tranzitau însemnate cantităţi de produse agricole, în anul 1938, Primăria Buzău a dispus exproprierea unor terenuri, la solicitarea Administraţiei Comerciale a Por­turilor şi a Căilor de Comunicaţie pe Apă, pentru construcţia silozurilor de înmagazinare şi condiţionare produse agricole (capacitate 6.000 t.), pe  un teren de 16.456 m.p. numit „Ferma comunală”, între Moara „Zangopol” şi linia de garaj a fostei Rafinării „Saturn”, atribuit cu Decizia de expropriere nr. 11/18 ianuarie 1939 a Curţii de Apel Secţia a III-a Bucureşti.  

   Cu ocazia punerii pietrei fundamentale (vezi imaginea de arhivă) la silozul ce urma să se construiască în zona cartierului Mihai Viteazul, s-a organizat o ceremonie la care au luat parte episcopul Ghenadie, primarul Amedeu Locusteanu, prefectul col. Dimulescu, gen. Paul Teodorescu, ministrul Aerului şi Marinei, Constantin Garoflid, fost ministru, generalul Butunoiu, comandantul Garnizoanei şi oficialităţi locale. În anul 1940 era în construcţie.

loading...
error: Content is protected !!