vineri, 15 ianuarie 2021

Buzăul de ieri, Buzăul de astăzi

   Devenit „oraşul farmaciilor, al second hand-urilor şi al caselor de pariuri“, Buzăul rămâne, în arhive şi în amintirea celor mai în vârstă, locul vechilor comercianţi din Strada Târgului, al caselor cu arhitectură deosebită şi al oamenilor care au excelat în diverse domenii de activitate. OPINIA vă propune, în colaborare cu istoricul Valeriu Nicolescu şi pagina de Facebook ,,Buzăul vechi“, o rubrică permanentă sub forma unei incursiuni în istoria locală, o comparaţie a Buzăului din trecut cu cel de astăzi.
  
 (sursa fotografiilor: • colecţia OPINIA • Valeriu Nicolescu • Gabriel Petre • Buzăul Vechi • colecţia Aurelia Sprînceană, via Dorian Luparu (imagini de la siste – matizarea anilor ‘60) • colecţia Alexandru Miriţă, via Andrei Daniel (imagini de la mijloc de anii ‘40 cu soldaţi nazişti şi Piaţa Daciei veche) • Doru Drăgoi (imagini anii 70’ Cuza Vodă şi blocurile Romarta în construcţie) • Ovidiu Nica (Casa Pionierilor şi imagini cu zona rondului Episcopiei la sistematizarea din anii ‘80).

   Prima sinagogă s-a ridicat în 1885, pe strada Al. Marghiloman, pe un teren cumpărat cu actul autentic nr. 81/1855, de către Bercu Haim tinichigiul şi Iancu Bercovici, de la Nicolae Simion Mocanu, dar nefiind încăpătoare a fost demolată. Comunitatea evreilor a achiziţionat apoi un alt teren (act autentic nr. 874/30 septembrie 1893) pe strada Clemenţei (după 1930, maior Stelian Constantinescu) de la dr. Constantinescu şi L. Mănescu unde, în 1910, s-a construit Sinagoga meseriaşilor (cumpă­rători Avram I. Schwartz, Oscar Finkelstein, Pană Leibu şi Iosif Herman, meseriaşi), refăcută în 1928. Cu actul de vânzare-cumpărare din 10 februarie 1909, Samuel Grünberg din Piaţa Daciei a vândut Epitropiei Comunităţii Evreieşti o casă cu terenul aferent din strada Clemenţei.

   S-a clădit un Templu în perioada 1910-1912, conform actului comemorativ din 24 mai 1909, inaugurat parţial în 1910, preşedintele comunităţii fiind H. Korn.

   În anul 1877 au făcut donaţii pentru ambulanţa sanitară „Sion”, condusă de Comunitatea evreilor din Bucureşti şi un comitet de doamne. Membri ai comunităţii au luat parte la campaniile din 1913 şi 1916-1918, la Primul Război Mondial, şcoala comunităţii devenind local pentru spital.

   Astăzi, clădirea sinagogii din Buzău (situată în spatele sediului Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului, strada Al. Marghiloman) se află în stare avansată de degradare.

loading...
error: Content is protected !!